Foto: Pressbild

Stopp för att slänga kläder i soporna

Efter nyår får invånare i Stockholms län inte längre slänga kläder och textilier i soppåsen.

Från den 1 januari ska all textil samlas in separat. Kommunerna får ansvaret och kommer behöva ta hand om cirka 32 000 ton begagnade textilier varje år, enligt Naturvårdsverket.
– För att använda textilier på ett hållbart sätt behöver vi både producera smartare och se till att kläderna används längre. Störst miljönytta görs om textilierna återbrukas, säger Lars Råsberg från biståndsorganisationen Human Bridge.

Det nya systemet innebär att de 20 000 ton textilier som nu hamnar i soporna ska samlas in separat. Kläder kan fortfarande lämnas direkt till secondhandbutiker, men kommunerna ansvarar för att det mesta går till återbruk eller återvinning istället för förbränning.

Human Bridge, som redan samlar in 12 000 ton textilier per år genom gröna insamlingskärl, hoppas att kommunernas nya ansvar ska minska problemet med oseriösa aktörer som sätter ut insamlingskärl utan tillstånd.

Enligt Human Bridge går 78 procent av deras insamlade textilier till återbruk, 15 procent till återvinning och resten till energiåtervinning. Intäkterna från insamlingen används för att finansiera sjukvårdsbistånd till Ukraina och flera länder i Afrika och Mellanöstern.
– Det här är en stor utmaning för kommunerna, men också en viktig chans att minska klimatpåverkan och stärka förtroendet för återvinningen, avslutar Råsberg.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening