Foto: Daniel Iskander

Stockholmskommuner gör gemensam sak för sortering av matavfall

Sigtuna kommun gör gemensam sak med 24 andra kommuner i länet och ska under året i en gemensam kampanj på fler att sortera sitt matavfall.

märsta.nu har tidigare rapporterat om att allt fler sorterar avfallet, nu gör 25 kommuner i länet, samtliga utom Norrtälje gemensam sak. Trots att sorteringen är på en hög nivå så ligger den på bara 20 procent av den totala mängden matavfall i Stockholms län, 80 procent sorteras således inte. En anledning till att inte sortera kan vara praktiska skäl enligt ett pressmeddelande från avfallsbolaget SÖRAB.
– Vår undersökning visar att många kommuninvånare anser att källsortering överlag innehåller för många moment, att det är svårt att få plats med allt i hemmet och att det kan kännas äckligt att hantera vissa typer av avfall, säger Teresa Frykman, planerings- och kommunikationschef, SÖRAB.

Sortering av avfallet behöver dock inte vara svårt eller äckligt enligt Teresa Frykman. Länsborna säger sig också vara otillräckligt informerade om vad matavfallet används till och nu ska man visa på nyttan med det. Exempelvis att man bidrar till att fler bilar och bossar kan drivas med biogas istället för fossila bränslen. Om 3000 personer sorteras sitt matavfall kan man köra en biogasbuss i ett helt år. 327 bussar drivs i länet med biogas och om 50 procent av stockholmarna lämnar sina matrester till återvinning så skulle det räcka till 333 bossar under ett år. Utöver att det bildas biogas får man också ut biogödsel som kan användas på åkrarna.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening