Foto: Vi är Valsta

Statsbidrag ska bidra till att Valsta blir mindre segregerat

Vi är Valsta tilldelas statliga medel för att undersöka hur segregation och otrygghet ska minskas.

Föreningen Vi är Valsta beviljas statsbidrag för att motverka segregation och minska otryggheten i stadsdelen:
– Anslaget ger oss möjlighet att ta hjälp av specialister på socialt hållbar stadsplanering. Tillsammans kommer vi sätta en långsiktig utvecklingsstrategi, istället för att göra enstaka punktinsatser, säger Lola Svensson, samordnare för social hållbarhet på SigtunaHem.

Myndigheten Delegation mot segregation står bakom bidraget och bakgrunden till att Vi är Valsta sökte var att tio procent av valstaborna känner sig helt trygga i sitt egna centrum enligt Lola Svensson, projektledare på SigtunaHem som är delaktiga i Vi är Valsta.

Med pengarna kan Vi är Valsta anlita specialister från Urban Utveckling. Ett företag som utvecklar socialt hållbar stadsplanering och som har erfarenhet av lidande uppdrag.
– Tillsammans kommer vi ta fram ett stort kunskapsunderlag, baserat på dels djupintervjuer med invånare, dels studier av liknande områden. Att utgå från kunskap, snarare än att göra enstaka punktinsatser, är avgörande för en långsiktigt hållbar utvecklingsstrategi, berättar Lola Svensson.

Bland annat kommer man undersöka om ökade flöden av människor och förtätning av bostadsområden är något som bidrar till trygghet. Ett stort mål är oavsett vilket att ha ett välfungerande centrum eftersom många kvinnor i Valsta känner sig otrygga. Valstabor, föreningar och näringslivet kommer att engageras under processen.

Här kan du läsa mer om projektet

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening