Foto: Sigtuna kommun

Stärkt ekonomi rustar Sigtuna kommun inför kommande utmaniningar

I den numera välanvända arbetsformen, det vill säga på distans, ägde i måndags årets budgetfullmäktigesammanträde rum och budgeten för Sigtuna kommun 2021-2023 fastställdes. Sammanträdet genomfördes utan större komplikationer och vi vill passa på att tacka alla inblandade – framförallt presidiet – för stort tålamod och starkt engagemang!

Den budget som fastställdes är grundlig och ett resultat av gott samarbete mellan partierna i kommunledningen (M, C, L, KD och SfS). Mot den fanns det däremot inte någon enad opposition med gemensam skuggbudget, utan tre olika budgetförslag från S, V och MP. Samtliga förslag spretade åt olika håll. SD hade inget eget förslag till budget.

Gemensamt för oppositionspartierna är däremot att man anser sig ha mer pengar att spendera än majoriteten och att man konsekvent vägrar agera ansvarsfullt med skattebetalarnas pengar. Till exempel struntar man i att följa Sveriges kommuner och regioners (SKR) rekommendation om överskottsmål på 2%, vilket gör att man har betydligt mindre marginal för de utmaningar vi står inför, framför allt till följd av pandemin. Det innebär en stor risk för nödbroms och dramatiska neddragningar i välfärden om det visar sig att man prognostiserat fel för nästa år.

Ett hårt arbete med att sanera kommunens ekonomi de senaste två åren har givit tydliga resultat. Vi klarar därför av att både bygga nödvändiga skyddsvallar och samtidigt göra stora satsningar i välfärden. Kommunens kärnverksamheter stärks med hela 128 miljoner kronor jämfört med årets budget där t.ex. skolan får 58 miljoner, äldreomsorgen 32 och arbetsmarknadsinsatser för att motverka arbetslösheten får 30 miljoner. Dessutom klarar vi av att nå SKR’s rekommenderade överskottsmål på 2%, vilket ger nästan 60 miljoner som antingen kan användas om effekterna av pandemi och lågkonjunktur blir värre än prognostiserat eller för att slippa låna alla pengar till de stora investeringarna i skolor och förskolor som måste göras de kommande åren. Vi står med andra ord väl rustade att möta de utmaningar som väntar nästa år. Det hade inte varit fallet med något av oppositionens förslag till budget.

Under pandemin har alla landets kommuner brottats med utmaningar som ingen någonsin kunnat föreställa sig, arbetslösheten har stigit kraftigt och framöver förväntas kostnaderna för försörjningsstöd öka samtidigt som skatteintäkterna minskar. Sigtunas huvudnäringar, rese- och besöksbranschen, är bland de allra hårdast drabbade av pandemin, vilket kommer påverka den kommunala ekonomin kraftigt de närmaste åren.

Trots att oppositionen tror sig ha mer pengar att spendera, saknar deras budgetförslag lösningar och viktiga satsningar för att motverka detta och andra utmaningar i kommunen. Satsningarna finns däremot i den styrande majoritetens budget, en budget som ser till hela kommunens och alla invånarnas bästa. Som till exempel:

  • Insatser för att motverka segregationen via ”Samhällsbyggnadslyftet”
  • Insatser för att motverka effekterna av arbetslöshet och den ökade kostnaden för försörjningsstöd via ”Arbetsmarknadspaketet”
  • Ökad trygghetssatsning genom utökat samarbete med fastighetsägarna i centrala Märsta, BID (Business Improvement District)
  • Omorganisation med syftet att förbättra servicen till invånarna
  • Satsning på biblioteken (S o MP säger nej!)
  • Framtidens skolbibliotek (S säger nej!)
  • Satsning på elever med särskilda behov
  • Förstärkningar inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade)
  • Utökad dagverksamhet för äldreomsorgen
  • Äldrepedagoger för ökad social samvaro och välbefinnande utifrån individuella behov (S satsar mindre och MP säger nej!)
  • Satsningar på elevhälsa inom gymnasiet för att minska avbrotten i studierna och öka anställningsbarheten (S säger nej!)
  • Ytterligare fokus på hållbarhet i samtliga verksamheter genom ett nybildat utskott under kommunstyrelsen, Agenda 2030-utskottet. Utskottet är en vidareutveckling av den Agenda 2030-beredning som inrättades 2019
  • Till råga på allt vill MP slopa mjölken i skolan!

    Den styrande majoritetens prioriteringar visar återigen en tydlig satsning på välfärdens kärna. Vi fortsätter satsa på en förskola och skola i toppklass, hög kvalitet i omvårdnad och äldreomsorg, fler i arbete och egen försörjning samt insatser för ökad trygghet, hållbarhet och minskad segregation.

  • Arbetet med att leverera maximal nytta för skattebetalarnas pengar genom reformer och förstärkningar av ekonomin fortsätter och Sigtuna tar stora kliv i rätt riktning. Det långsiktiga målet ligger fast – Sigtuna ska om några år vara bland Sveriges 50 bästa kommuner inom samtliga våra verksamheter.

 

  • Olov Holst (M)
  • Gill Brodin (C)
  • Pernilla Bergqvist (L)
  • Karsten Bjärbo (KD)
  • Lars Björling (SfS)

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening