Foto: Pressbild

Stabilitet, pålitlighet och långsiktighet stärker Sigtuna kommun

Det finns få saker som är mer oansvariga än att slösa med skattebetalarnas pengar. Därför känns det väldigt bra att med årsredovisningen för 2023 återigen kunna uppvisa ett starkt ekonomiskt resultat för Sigtuna kommun.

Detta trots tuffa omständigheter som genomgången pandemi, krig i Europa, inflation och galopperande pensionskostnader som har tvingat andra kommuner och regioner i landet att kraftigt dra ned på sina verksamheter. Det har Sigtuna inte behövt göra tack vare den välskötta ekonomin.

En stabil kommunal ekonomi är den helt avgörande grunden för att på ett pålitligt och förutsägbart sätt kunna leverera välfärd till invånarna. Om en kommun har en misskött ekonomi finns liten, eller ingen alls, motståndskraft för oförutsedda händelser som till exempel kraftigt ändrade volymer, förändringar från staten i form av nya pålagor eller ändrade statsbidrag eller andra omvärldsfaktorer som förändras.

Med en misskött ekonomi, utan buffertar och säkerhetsmarginaler, som under tidigare socialdemokratiska styren, skulle de senaste årens påfrestningar garanterat lett till panikåtgärder med till exempel uppsägningar av viktig personal som följd. Vi ser det hända just nu på andra ställen i välfärdssverige.

Men inte i Sigtuna. För den moderatledda kommunledningen har tagit ansvar. Vi har med ett långsiktigt perspektiv utvecklat våra välfärdstjänster utan att tumma på säkerhetsmarginalerna och vi har skapat ordning och reda i ekonomin. Det har de senaste fyra åren tjänat oss väl och vi har sluppit ta till panikåtgärder och nödbromsar som så många andra kommuner behövt göra.

Sigtuna kommun uppvisar ett resultat för 2023 på hela 343 miljoner kronor. I den siffran ingår exploateringsvinster på 236 miljoner kronor, varför det resultat som på riktigt säger något om vår ekonomiska stabilitet är 107 miljoner. Det överskottet ger oss möjlighet att minska låneskulden, öka soliditeten samt öka självfinansieringsgraden. Allt detta på temat stabilitet, pålitlighet och långsiktighet.

Avslutningsvis är det också glädjande att med årsredovisningen kunna konstatera att samtliga fyra övergripande mål som kommunen hade under 2023, det vill säga stabil kommunal ekonomi, bra kommunal service, hållbar samhällsutveckling och attraktiv arbetsgivare, anses vara uppfyllda eller delvis uppfyllda. Det visar än en gång att vi har gjort rätt prioriteringar under året. Men, med det sagt – allt är naturligtvis inte perfekt i Sigtuna kommun och vi har mycket kvar att göra. Samtidigt står hela den offentliga sektorn inför fortsatta stora utmaningar som kommer kräva mycket mer av oss som politiker att orka och våga hålla i en långsiktig plan för Sigtuna kommun. Den moderatledda kommunledningen är en garant för att det ska bli så.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
  • Mattias Askerson (M), gruppledare

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening