Foto: Pressbild

Stabilitet, pålitlighet och långsiktighet stärker Sigtuna kommun

Det finns få saker som är mer oansvariga än att slösa med skattebetalarnas pengar. Därför känns det väldigt bra att med årsredovisningen för 2023 återigen kunna uppvisa ett starkt ekonomiskt resultat för Sigtuna kommun.

Detta trots tuffa omständigheter som genomgången pandemi, krig i Europa, inflation och galopperande pensionskostnader som har tvingat andra kommuner och regioner i landet att kraftigt dra ned på sina verksamheter. Det har Sigtuna inte behövt göra tack vare den välskötta ekonomin.

En stabil kommunal ekonomi är den helt avgörande grunden för att på ett pålitligt och förutsägbart sätt kunna leverera välfärd till invånarna. Om en kommun har en misskött ekonomi finns liten, eller ingen alls, motståndskraft för oförutsedda händelser som till exempel kraftigt ändrade volymer, förändringar från staten i form av nya pålagor eller ändrade statsbidrag eller andra omvärldsfaktorer som förändras.

Med en misskött ekonomi, utan buffertar och säkerhetsmarginaler, som under tidigare socialdemokratiska styren, skulle de senaste årens påfrestningar garanterat lett till panikåtgärder med till exempel uppsägningar av viktig personal som följd. Vi ser det hända just nu på andra ställen i välfärdssverige.

Men inte i Sigtuna. För den moderatledda kommunledningen har tagit ansvar. Vi har med ett långsiktigt perspektiv utvecklat våra välfärdstjänster utan att tumma på säkerhetsmarginalerna och vi har skapat ordning och reda i ekonomin. Det har de senaste fyra åren tjänat oss väl och vi har sluppit ta till panikåtgärder och nödbromsar som så många andra kommuner behövt göra.

Sigtuna kommun uppvisar ett resultat för 2023 på hela 343 miljoner kronor. I den siffran ingår exploateringsvinster på 236 miljoner kronor, varför det resultat som på riktigt säger något om vår ekonomiska stabilitet är 107 miljoner. Det överskottet ger oss möjlighet att minska låneskulden, öka soliditeten samt öka självfinansieringsgraden. Allt detta på temat stabilitet, pålitlighet och långsiktighet.

Avslutningsvis är det också glädjande att med årsredovisningen kunna konstatera att samtliga fyra övergripande mål som kommunen hade under 2023, det vill säga stabil kommunal ekonomi, bra kommunal service, hållbar samhällsutveckling och attraktiv arbetsgivare, anses vara uppfyllda eller delvis uppfyllda. Det visar än en gång att vi har gjort rätt prioriteringar under året. Men, med det sagt – allt är naturligtvis inte perfekt i Sigtuna kommun och vi har mycket kvar att göra. Samtidigt står hela den offentliga sektorn inför fortsatta stora utmaningar som kommer kräva mycket mer av oss som politiker att orka och våga hålla i en långsiktig plan för Sigtuna kommun. Den moderatledda kommunledningen är en garant för att det ska bli så.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
  • Mattias Askerson (M), gruppledare

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening