Foto: Jamshid Jamshidi

Stabil ekonomi före populistiska utspel

I opposition kan man kosta på sig att vara både populistisk och ansvarslös. Precis som oppositionsrådet är nu. Tyvärr hade hon och socialdemokraterna samma beteende när de styrde vilket resulterade i de djupa ekonomiska bekymmer vi nu steg för steg rättar till. Den nu aktuella kompletteringsbudgeten är ett resultat av detta arbete.

Budget för år 2020 antogs av fullmäktige i juni i år. Där fastslogs ramarna för hela den kommunala verksamheten. Under sommaren och hösten har alla förvaltningar arbetat fram verksamhetsplaner baserade på denna budget. Den kompletteringsbudget som togs förra veckan är bara en justering som tog höjd för de förändrade förutsättningar som skett sedan juni. Det var inte en ny budget som socialdemokraterna verkar tro.

De 15 miljoner som läggs i en omställningsfond och som S nu raljerar över och kallar ”hitte-på-post” är ytterligare ett bevis för att vi på ett seriöst sätt tar ansvar för kommunens ekonomi. Kommunledningen har inlett ett omfattande arbete att strukturera om kommunens verksamheter. Sigtuna ligger i botten av alldeles för många jämförelser med övriga Sverige när det gäller kvaliteten på de välfärdstjänster vi levererar till kommunens invånare. Vi har dessutom i många fall högre kostnader i verksamheterna än andra kommuner. Det är naturligtvis inte acceptabelt och därför gör vi nu omfattande genomlysningar med påföljande omstruktureringar i verksamheterna. Att låta externa utförare ta över hemtjänsten är ett första exempel på detta. När man gör stora förändringar i strukturer och verksamheter kan det initialt uppstå ökade kostnader för att på sikt nå målet om hög kvalitet till låg kostnad. För att trygga kommunens ekonomi om dessa ökade kostnader skulle uppstå skapar vi därför en buffert på 15 miljoner kronor. Att S väljer att kalla detta ”hitte-på-poster” visar att de inte förstår någonting om kommunal drift och ekonomi. En allvarlig brist hos någon som aspirerar på att styra kommunen.

Till sist något om de ”nedskärningar” Marie Axelsson och S fortsätter tala om. Det stämmer helt enkelt inte. Innevarande år ökar vi verksamheternas ramar med 105 miljoner och nästa år, för vilken den nu aktuella kompletteringsbudgeten gäller, med hela 120 miljoner. Alltså en ökning med 225 miljoner på två år. För dessa två år får skolan 72 miljoner mer och äldreomsorgen 55 miljoner mer. Att kalla det nedskärning är med andra ord en ren lögn från oppositionsrådets sida.

När nuvarande kommunledning tog över för drygt två år sedan var vi tydliga – vi skulle sanera kommunens ekonomi och satsa befintliga medel primärt på kommunens kärnverksamhet. Vi var dessutom tydliga med att vi inte lovade allt till alla men att vi håller det vi lovar. Det här är precis det vi håller på med, vi tar det ansvar som saknades under tidigare S-ledda kommunledningar.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening