Språk öppnar dörrar
Att tala och skriva svenska så att man blir förstådd är en förutsättning för att ta del av grundläggande rättigheter och skyldigheter.
Om vi behärskar det svenska språket kan vi i skolan lära oss om hur vårt samhälle fungerar och genom både traditionell och ny media lära oss om hur det förändras allt eftersom tiden går. Språklig förmåga öppnar också dörren till att delta i diskussioner med andra medborgare, en enkel men livsviktig aktivitet för både demokrati och integration. Så fungerar det generellt för de som behärskar svenska och vet hur det svenska samhället fungerar. Men, trots SFI:s svenskundervisning, gäller det tyvärr inte för nyanlända eftersom kontakt med svenskar ofta i stort sett är obefintlig. Risken för ett demokratiskt underskott är därmed stort.
Med hjälp av volontärer har Sigtuna kommuns bibliotek sedan 2016 fungerat som ett viktigt komplement till SFI och andra samhällsinstitutioner. Det har skett genom språkstöd för vuxna, läxhjälp till unga, stöd till uppsatsskrivning för nyanlända under utbildning och samhällsinformation om allt från jämställdhet, barns rättigheter till sopsortering. Genom detta initiativ har många nyanlända för första gången fått kontakt med etablerade kommuninvånare och fått möjlighet att diskutera relevanta frågor i en trygg miljö.
Först finansierade svenska staten verksamheten, därefter har man sökt och fått projektanslag från Länsstyrelsen och Kulturrådet. I det pågående projektet är fokus på nyanlända grupper med särskilda behov och kognitiv funktionsnedsättning, huvudsakligen med hjälp av digitalisering och multimedia. Det betyder att arbetet som volontärerna bistår med, tex generell språkträning och samhällsinformation till vuxna nyanlända och stöd till läxhjälp för unga, inte ingår vilket är ett stort bakslag.
Förutom att ledning för viktiga språkstödjande aktiviteter saknas, är problemet att projekt är tidsbestämda och det aktuella projektet finansiellt magert, medan behoven som ska lösas är både kontinuerliga och omfattande. Vill vi ha engagerade medborgare så måste alla hjälpas åt!
Många kommuninvånare har genom att agera volontärer tagit sitt ansvar för att hjälpa nyanlända – när ska Sigtuna kommun ta sitt ansvar? Kommunledningen behöver säkra ett kontinuerligt finansiellt stöd till projekten för att i förlängningen stötta demokratin.
- Elisabeth Sjöholm, Volontär, märstabo
redaktion@marsta.nu