SOS Alarm: Ring om det är nödsituation
På Nyårsafton rings det fler samtal till SOS Alarm, men många samtal är onödiga och en del även busringer: - Den som bus- eller felringer till nödnumret riskerar att fördröja hjälpen för någon som är i en akut, livshotande situation, särskilt vid ett tillfälle som nyårsnatten då det rings ovanligt många samtal, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.
Cirka en tredjedel av alla samtal som kommer till SOS Alarm är inte verkliga nödsamtal, en del är dessutom busringningar eller felringningar. Sådana samtal kan fördröja hjälpen för någon som verkligen är i nöd.
När klockan slår 12 på nyårsafton förväntar sig SOS Alarm en fördubbling av antalet samtal från ca 800 mellan 23 och midnatt till ca 1600 timmen efter tolvslaget:
– Effekten håller i sig i flera timmar, vilket gör nyårsnatten till det tillfälle på året då vi tar emot flest samtal på 112, uppger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.
1700 samtal på nyårsafton
Under nyårskvällen/natten i fjol kom det in 1711 samtal till SOS Alarm i Stockholms län. Totalt i riket per år kommer det in 3 miljoner samtal, ca 100 000 av dessa är rena busringningar, det motsvarar ca 11 i timmen dygnet runt. Några som ringer in säger att att deras cheesburgare stulits på McDonalds, en annan vill ha tag i taxi och en tredje frågar om sin pinkod till telefonen.