Foto: Jamshid Jamshidi

Sommarjobb åt alla ungdomar!

Sommaren börjar närma sig sitt slut och även i år står många ungdomar i Sigtuna kommun utan sommarjobb mot bakgrund av den moderatledda kommunledningens politik.

Faktum är att alla gymnasieungdomar i Sigtuna kommun förtjänar ett sommarjobb. Däremot har nuvarande moderatledda kommunledningen, trots 800 000 kr i statsbidrag, inte kunnat garantera alla gymnasieungdomar sommarjobb. SSU Sigtuna ser detta som ett stort svek för kommunens ungdomar.

Det är ingen hemlighet att coronapandemin har slagit hårt på arbetsmarknaden i hela Stockholms län, inte minst i Sigtuna kommun. Vi ser stora brister i hur kommunledningen har hanterat ungdomsarbetslösheten, som nu är den tredje högsta i Stockholms län. Förra året fick endast 26 procent av ungdomarna mellan 16-19 år ett sommarjobb. Så kan Sigtuna kommun inte ha det!

Vi ser inte att den moderatledda kommunledningen har en tillräckligt stor vilja i att förse kommunens ungdomar med sommarjobb, vilket oftast är det första steget in på arbetsmarknaden. I nuläget kan enbart ungdomar i årskurs två, med godkända betyg i svenska, matematik samt genomförd CV-kurs, få ett sommarjobb . Tidigare har sommarjobben erbjudits till alla gymnasieelever oavsett årskurs.

De nyinförda betygskraven försvårar ungdomars möjligheter att få ett första sommarjobb eftersom alla ungdomar inte har samma förutsättningar att få godkända betyg. Detta göra att ungdomar som redan är skoltrötta eller upplevt andra utmaningar under skolgången får det ännu svårare att sysselsätta sig under sommaren. Den moderatledda kommunledningen menar att införandet av betygskraven är för att öka gymnasieelevernas incitament att plugga samt förbereda ungdomarna för arbetsmarknaden.

Dock är den moderatledda kommunledningen ensamma med den uppfattning – Arbetsmarknadsdepartementet har tidigare meddelat att de vill se att så många kommuner som möjligt erbjuder en kombination av både sommarjobb och lovskola. Detta har den moderatledda kommunledningen valt att inte tillämpa i Sigtuna kommun. Genom att exempelvis förlägga lovskola på förmiddagen och sommarjobb på eftermiddagen alternativt skifta mellan sommarjobb och lovskola varannan dag anser vi att det finns möjlighet att kombinera sommarjobb och lovskola. På så sätt uppnår ungdomarna godkända betyg samtidigt som möjligheten att få ett sommarjobb kvarstår, vilket utan tvekan förbereder ungdomarna för arbetsmarknaden.

Ett första sommarjobb kan betyda otroligt mycket för en ungdom. Vi har själva upplevt glädjen i att få arbeta, lära sig något nytt och tjäna egna pengar. Med dagens politik får färre ungdomar i Sigtuna kommun uppleva den glädje vi fick uppleva. Om socialdemokraterna styrde kommunen skulle vi införa en sommarjobbsgaranti för samtliga gymnasieungdomar i kommunen.

  • Susan Jibran, SSU Sigtuna
  • Allan Faraj, SSU Sigtuna
  • Emel Karakaya, SSU Sigtuna
  • Ramo Hajdarovic, SSU Sigtuna

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening