Foto: Locum

Socialdemokraternas höga svansföring i frågan om närakuten på Löwenströmska ekar tomt

Vi är lika missnöjda som de röda partierna gällande att Löwenströmska blir utan närakut – men konstaterar också att de saknar en lösning i frågan. De tillför varken mer pengar eller röstar för ett annat alternativ.

Socialdemokraterna i Regionen skär ner 75 miljoner i sitt budgetförslag till Hälso- och sjukvårdsnämnden, samtidigt som man pekar ut att man vill se de två nya närakuterna i Tumba och Skärholmen samt uppgradera den i Handen. De har själva ingen finansiering för vare sig jourmottagning i Väsby eller ny närakut, detsamma gäller för samtliga oppositionspartier. Även med socialdemokratiskt styre i Regionen hade således Löwenströmska blivit utan närakut.

Den blågrönt styrda Regionen har varit beredd att satsa 9 miljoner kronor mer för att realisera planerna för en husläkarjour på Löwet. Tyvärr har man inte lyckats hitta en tillfredställande ersättningsmodell med vårdaktörerna och därav faller upplägget. Vi förstår orsakerna och argumenten bakom beslutet samt känner till det ytterst ansträngda ekonomiska läget, men ser ändå detta som ett sviket vallöfte från Regionen. När våra partier i valrörelsen gemensamt värnade om fortsatt akutvård på Löwet var budskapet från Regionens företrädare väldigt tydligt och kunde inte misstolkas – verksamheten skulle vara kvar i någon form.

Vi lokala allianspartier driver på för att regionledningen ska försöka hitta en ny lösning för fortsatt närakut- eller jourverksamhet på Löwenströmska. En lösning som behöver vara på plats innan nuvarande närakut på Löwet stänger. Vi fortsätter arbeta konstruktivt för en lösning i stället för att som socialdemokraterna komma med kritik och påståenden som saknar substans.

– Kommunledningen Sigtuna:
Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M), Gill Brodin, gruppledare (C), Pernilla Bergqvist, gruppledare (L), Karsten Bjärbo, gruppledare (KD), Lars Björling, gruppledare (Samling för Sigtuna, SfS)

– Kommunledningen Upplands Väsby:
Oskar Weinmar, kommunstyrelsens ordförande (M), Roland Storm, gruppledare (Väsbys bästa, VB), Maria Fälth, gruppledare (KD), Eila Bromme, gruppledare (L), Ann-Christin Frickner, gruppledare (C)

Svar från Socialdemokraterna:

De blågröna tar inte ansvar
I tretton år har Region Stockholm haft ett moderatlett styre där Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna ingått under alla dessa år. Det är deras beslut som ligger bakom den situation som vi nu står i, med stora ekonomiska underskott och varsel på våra sjukhus. Det första de gjorde när de tog över var att lägga ner de närakuter som vi hade byggt upp.

Vi Socialdemokrater i Sigtuna och Upplands Väsby kommun menar att de blågröna inte kan friskriva sig från ansvaret att behålla närakuten alternativt inrätta en husläkarjour. Det är deras ansvar att lösa detta nu. Kommuninvånarna vill ha närakuten kvar, det näst bästa alternativet är en husläkarjour.

När närakuten på Löwenströmska sjukhuset nu flyttar till Sollentuna sjukhus vore det önskvärt om kritiken istället kunde riktas mot undertecknarnas partikamrater, som faktiskt är de som bestämmer i regionen. Om ni inte kan övertala era egna partikamrater i Region Stockholm om att säkra vården på Löwenströmska så åligger det på er och era partikamrater att faktiskt kavla upp ärmarna och säkra den vården. Vi socialdemokrater är sedan 13 år i opposition i Region Stockholm, men vi är beredda att ta ansvar och stå upp för en god och tillgänglig vård. Det är därför vi satsar 225 miljoner kronor mer på sjukvården än den styrande högermajoriteten i Region Stockholm, vi satsar mer än era partier på både primärvården och sjukhusen.

Om partierna i Upplands Väsby liksom Sigtuna kommunledning känner större tilltro till Socialdemokraterna i Region Stockholm och gärna vill att vi har ansvar över länets hälso- och sjukvård, vilket vi tolkar det som, så får ni mer än gärna säkra att det blir maktskifte i Region Stockholm vid nästa val.

Denna nedmontering av länets sjukvård som högern har tillåtits bedriva i 13 år nu måste få ett slut. Den moderatledda majoriteten skär ner på länets primärvård liksom sjukhusvård till förmån för dyra ineffektiva privatiseringsexperiment.

Vi hade velat se ett annat sjukvårdssystem i Region Stockholm, där man satsar på nära vård i hela länet och god sjukhusvård där vårdpersonalen kan vara kvar och patientsäkerhet inte äventyras.

  • Talla Alkurdi (S), Regionråd i opposition, hälso- och sjukvårdsfrågor
  • Marie Axelsson, (S), oppositionsråd i Sigtuna kommun
  • Ann Bly Lässman (S), ledamot för Sigtuna kommun i regionfullmäktige
  • Thore Nyman (S), ersättare för Sigtuna kommun i regionfullmäktige
  • Mathias Bohman (S), oppositionsråd Upplands Väsby kommun
  • Ann-Christin Jyttner (S), ersättare för Upplands Väsby kommun i regionfullmäktige
  • Ali Kashefi (S), ersättare för Upplands Väsby kommun i regionfullmäktige

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening