Foto: Henrik Nero/Moderaterna
Mia Hämäläinen-PerssonFoto: Daniel Iskander
Marie AxelssonFoto: Pressbild/Socialdemokraterna

Socialdemokraterna sviker väljarnas förtroende

När hela den socialdemokratiska gruppen uteblir från nämndmöten och deras gruppledare systematiskt uteblir från beredningsmöten utan att ens meddela förhinder tyder det på ett djupt förakt för den representativa demokratin.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens (UAN) ansvar är brett. Från gymnasieskola och vuxenutbildning till försörjningsstöd och arbetsmarknadsinsatser. Politikerna i nämnden bär det yttersta ansvaret för verksamheterna. Vi ska säkerställa att ungdomar klarar gymnasiet och går vidare till studier eller jobb, att vuxna som behöver komplettera sina betyg för att klara sin och sin familjs försörjning kan göra det och att de som har rätt till försörjningsstöd kommer ut i egen försörjning så fort som möjligt. Det är därför, oavsett majoritet och opposition, viktigt att vara aktiv i nämndens arbete.

Under 2019 hade nämndens arbetsutskott en beredande funktion, något som infördes när jag valdes till ordförande hösten 2017. Alla ärenden för kommande nämndsammanträde presenterades och oppositionen fick därmed se ärendena tidigt för att få möjlighet att ställa frågor före sammanträdet. Allt för att öka oppositionens insyn. Under 2019 tvingades vi dock ställa in 6 av 13 arbetsutskott på grund av socialdemokraternas frånvaro. Flera gånger ställdes mötet in på plats då S-gruppledaren inte ens orkat meddela sin frånvaro.

Trots upprepade samtal med både S-gruppledaren i nämnden, Mia Hämäläinen Persson, och med tidigare samt nuvarande oppositionsråd, skedde ingen förbättring. Detta ledde till beslutet att ta bort det beredande mötet som i grunden syftade till att ge oppositionen ökad insyn. Ointresset från oppositionen att ta vara på möjligheten till ökad insyn är häpnadsväckande.

Att 2020 skulle bli värre än 2019 var jag inte beredd på. På UAN’s sammanträde den 18 februari uteblev hela den socialdemokratiska gruppen (fem personer). Varken jag som ordförande, förvaltningen eller oppositionskollegan från Vänsterpartiet hade meddelats.

Vi är alla, oavsett majoritet eller opposition, valda att representera kommunens invånare. Att hela S-gruppen uteblir från nämndmöten är både märkligt och upprörande. Än värre är att den låga närvaron visar ett tydligt mönster som nu pågått en längre tid. Tas inte nämndens arbete på allvar och respekterar man väljarnas förtroende?

Socialdemokraterna är skyldiga kommuninvånarna svar på dessa frågor. Detta agerande undergräver inte bara förtroendet för deras parti, utan för politiken i stort.

  • Mattias Askerson (M)
    Ordförande Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Svar från Socialdemokraterna
Socialdemokraterna sätter alltid kommunens gymnasieutbildning, vuxenutbildning, försörjningsstödsinsatser och arbetsmarknadsinsatser högt på den politiska agendan. Att ledamöterna uteblev från nämndmötet den 18 februari är inget som ska uppfattas som någon slags protestaktion från gruppens sida. Vi är heller inte ute efter att komma med några bortförklaringar.

På grund av förhinder av personlig karaktär kom det in en rad sena avhopp som aldrig nådde nämndordföranden Mattias Askerson. Vi beklagar detta. Vi socialdemokrater värnar den representativa demokratin och vi anser att varje förtroendevald representant ska ta sitt ansvar i det uppdrag man fått från kommunfullmäktige.

Vi har med anledning av den extraordinära situationen som uppstod sett över våra interna rutiner och stärker nu upp vår internkommunikation för att säkerställa att det inte händer igen.

  • Mia Hämäläinen Persson (S) gruppledare i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
  • Marie Axelsson(S) oppositionsråd

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening