Socialdemokraterna ljuger om finska förskolan
Det är fint att Socialdemokraterna delar vår åsikt att de nationella minoritetsspråken är en viktig del av landets historiskt språkliga och kulturella mångfald, och att det är viktigt att barnen ges möjlighet att lära sig och utveckla sitt modersmål inom dessa minoriteter.
Vi vill understryka att den finska förskolan i Sigtuna kommun inte har lagts ned. Skolinspektionen, som gjort en tillsyn i ärendet, har så sent som förra fredagen slagit fast att Sigtuna kommun inte brutit mot några bestämmelser när det gäller undervisning på finska i Sigtuna kommun. Deras motivering av beslutet lyder: ”Kommunen erbjuder utbildning på finska på Aspbackens förskola för barn i åldrarna ett till fem år. På förskolan arbetar två finsktalande förskollärare. Den finskspråkiga verksamheten erbjuds måndag till fredag med sammanlagt 30 timmar finsk utbildning i veckan. Samtliga barn, vars vårdnadshavare har sökt förskoleverksamhet på finska har fått plats.”
Bakgrunden till tillsynen och ett överklagande till förvaltningsrätten beror på att det skett en organisationsförändring som handlar om att förskolan numera har två avdelningar för finsktalande barn i kommunen – en yngre och en äldre barngrupp där delar av gruppen undervisas på finska. Båda grupperna har var sin förskollärare som talar finska och som bedriver undervisningen på finska tillsammans med barnen. Eftersom alla vårdnadshavare inte varit nöjda med den här förändringen så har det kommit in ett överklaganden kring den nya organisationen. Men både förvaltningsrätten har avvisat detta överklagande och skolinspektionen har som sagt konstaterat att vi inte brutit mot några bestämmelser.
Den tidigare organisationen utgick från att det var en åldersblandad grupp för de finsktalande barnen mellan 1-5 år. Här kände verksamheten att det var svårt att anpassa undervisningen till en relevant nivå utifrån barnens utveckling och målen i läroplanen. En ettåring och en femåring har såklart inte samma behov. Den nya organisationen innebär att det numera finns två mer åldershomogena grupper, man har alltså delat upp de små respektive större barnen, precis som det ser ut på våra övriga förskolor i kommunen.
Detta är inget politiskt beslut utan har tagits av rektor efter en noggrann övervägning och utvärdering av verksamheten. Vi känner oss trygga med förskolans beskrivning av hur de organiserar för att varje dag avsätta tid som är säkra miljöer för finska språket. Det vill säga att finskspråkiga barn får vara tillsammans i en grupp där finskan är huvudspråket och där en finskspråkig pedagog ser till att de får vara i samtal som passar deras ålder och språkförmågor. Det kan till exempel handla om lässtund, måltid, projektgrupp eller samling i den mindre finska gruppen.
Våra finskspråkiga förskollärare säkerställer att barnen får rätt stöttning och undervisning i finska språket och förskolan jobbar naturligtvis för att stärka de finsktalande barnens språkliga och kulturella identitet. Vi anser att det nya upplägget fortsatt ger barnen en kvalitativ utbildning som samtidigt bevarar minoritetsspråket.
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Johan Henrikson (M). vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Läs mer: Lägg inte ner den finska förskolan
redaktion@marsta.nu