Johan Henriksson (M) och Pernilla Bergqvist (L)Foto: Pressbilder/montage märsta.nu

Socialdemokraterna ljuger om finska förskolan

Det är fint att Socialdemokraterna delar vår åsikt att de nationella minoritetsspråken är en viktig del av landets historiskt språkliga och kulturella mångfald, och att det är viktigt att barnen ges möjlighet att lära sig och utveckla sitt modersmål inom dessa minoriteter.

Vi vill understryka att den finska förskolan i Sigtuna kommun inte har lagts ned. Skolinspektionen, som gjort en tillsyn i ärendet, har så sent som förra fredagen slagit fast att Sigtuna kommun inte brutit mot några bestämmelser när det gäller undervisning på finska i Sigtuna kommun. Deras motivering av beslutet lyder: ”Kommunen erbjuder utbildning på finska på Aspbackens förskola för barn i åldrarna ett till fem år. På förskolan arbetar två finsktalande förskollärare. Den finskspråkiga verksamheten erbjuds måndag till fredag med sammanlagt 30 timmar finsk utbildning i veckan. Samtliga barn, vars vårdnadshavare har sökt förskoleverksamhet på finska har fått plats.”

Bakgrunden till tillsynen och ett överklagande till förvaltningsrätten beror på att det skett en organisationsförändring som handlar om att förskolan numera har två avdelningar för finsktalande barn i kommunen – en yngre och en äldre barngrupp där delar av gruppen undervisas på finska. Båda grupperna har var sin förskollärare som talar finska och som bedriver undervisningen på finska tillsammans med barnen. Eftersom alla vårdnadshavare inte varit nöjda med den här förändringen så har det kommit in ett överklaganden kring den nya organisationen. Men både förvaltningsrätten har avvisat detta överklagande och skolinspektionen har som sagt konstaterat att vi inte brutit mot några bestämmelser.

Den tidigare organisationen utgick från att det var en åldersblandad grupp för de finsktalande barnen mellan 1-5 år. Här kände verksamheten att det var svårt att anpassa undervisningen till en relevant nivå utifrån barnens utveckling och målen i läroplanen. En ettåring och en femåring har såklart inte samma behov. Den nya organisationen innebär att det numera finns två mer åldershomogena grupper, man har alltså delat upp de små respektive större barnen, precis som det ser ut på våra övriga förskolor i kommunen.

Detta är inget politiskt beslut utan har tagits av rektor efter en noggrann övervägning och utvärdering av verksamheten. Vi känner oss trygga med förskolans beskrivning av hur de organiserar för att varje dag avsätta tid som är säkra miljöer för finska språket. Det vill säga att finskspråkiga barn får vara tillsammans i en grupp där finskan är huvudspråket och där en finskspråkig pedagog ser till att de får vara i samtal som passar deras ålder och språkförmågor. Det kan till exempel handla om lässtund, måltid, projektgrupp eller samling i den mindre finska gruppen.

Våra finskspråkiga förskollärare säkerställer att barnen får rätt stöttning och undervisning i finska språket och förskolan jobbar naturligtvis för att stärka de finsktalande barnens språkliga och kulturella identitet. Vi anser att det nya upplägget fortsatt ger barnen en kvalitativ utbildning som samtidigt bevarar minoritetsspråket.

Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Johan Henrikson (M). vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Läs mer: Lägg inte ner den finska förskolan

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening