Johan Henriksson (M) och Pernilla Bergqvist (L)Foto: Pressbilder/montage märsta.nu

Socialdemokraterna ljuger om finska förskolan

Det är fint att Socialdemokraterna delar vår åsikt att de nationella minoritetsspråken är en viktig del av landets historiskt språkliga och kulturella mångfald, och att det är viktigt att barnen ges möjlighet att lära sig och utveckla sitt modersmål inom dessa minoriteter.

Vi vill understryka att den finska förskolan i Sigtuna kommun inte har lagts ned. Skolinspektionen, som gjort en tillsyn i ärendet, har så sent som förra fredagen slagit fast att Sigtuna kommun inte brutit mot några bestämmelser när det gäller undervisning på finska i Sigtuna kommun. Deras motivering av beslutet lyder: ”Kommunen erbjuder utbildning på finska på Aspbackens förskola för barn i åldrarna ett till fem år. På förskolan arbetar två finsktalande förskollärare. Den finskspråkiga verksamheten erbjuds måndag till fredag med sammanlagt 30 timmar finsk utbildning i veckan. Samtliga barn, vars vårdnadshavare har sökt förskoleverksamhet på finska har fått plats.”

Bakgrunden till tillsynen och ett överklagande till förvaltningsrätten beror på att det skett en organisationsförändring som handlar om att förskolan numera har två avdelningar för finsktalande barn i kommunen – en yngre och en äldre barngrupp där delar av gruppen undervisas på finska. Båda grupperna har var sin förskollärare som talar finska och som bedriver undervisningen på finska tillsammans med barnen. Eftersom alla vårdnadshavare inte varit nöjda med den här förändringen så har det kommit in ett överklaganden kring den nya organisationen. Men både förvaltningsrätten har avvisat detta överklagande och skolinspektionen har som sagt konstaterat att vi inte brutit mot några bestämmelser.

Den tidigare organisationen utgick från att det var en åldersblandad grupp för de finsktalande barnen mellan 1-5 år. Här kände verksamheten att det var svårt att anpassa undervisningen till en relevant nivå utifrån barnens utveckling och målen i läroplanen. En ettåring och en femåring har såklart inte samma behov. Den nya organisationen innebär att det numera finns två mer åldershomogena grupper, man har alltså delat upp de små respektive större barnen, precis som det ser ut på våra övriga förskolor i kommunen.

Detta är inget politiskt beslut utan har tagits av rektor efter en noggrann övervägning och utvärdering av verksamheten. Vi känner oss trygga med förskolans beskrivning av hur de organiserar för att varje dag avsätta tid som är säkra miljöer för finska språket. Det vill säga att finskspråkiga barn får vara tillsammans i en grupp där finskan är huvudspråket och där en finskspråkig pedagog ser till att de får vara i samtal som passar deras ålder och språkförmågor. Det kan till exempel handla om lässtund, måltid, projektgrupp eller samling i den mindre finska gruppen.

Våra finskspråkiga förskollärare säkerställer att barnen får rätt stöttning och undervisning i finska språket och förskolan jobbar naturligtvis för att stärka de finsktalande barnens språkliga och kulturella identitet. Vi anser att det nya upplägget fortsatt ger barnen en kvalitativ utbildning som samtidigt bevarar minoritetsspråket.

Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Johan Henrikson (M). vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Läs mer: Lägg inte ner den finska förskolan

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening