Socialdemokraterna låter ideologi gå före fakta

”Socialdemokraterna yrkar avslag på ärendet av principiella skäl då vi anser att denna verksamhet ska skötas i kommunens regi.” Så börjar den reservation som inlämnades av socialdemokraterna i äldre- och omsorgsnämnden när inriktningsbeslut inför lagen om upphandling i hemtjänsten fattades.

Det finns en tydlig ideologisk skiljelinje i diskussionen om privata utförare inom äldreomsorgen. Socialdemokraterna anser att kommunen är den enda som kan leverera kvalitet i välfärden, moderaterna anser att privata utförare klarar av det uppdraget minst lika bra. Det finns gott om belägg för att det senare stämmer.

Ett exempel är resultaten i Socialstyrelsens enhetsundersökningar, där de privata aktörerna inom hemtjänsten presterar bättre än de offentliga på 14 av 16 kvalitetsindikatorer. Det är svårt att förstå varför man ska säga nej till någonting som i de allra flesta fall är bättre. Principer bör inte väga tyngre än fakta.

Sigtuna kommun har haft låga resultat i brukarundersökningarna under en väldigt långt tid. Mätningarna i Kolada går tillbaka ända till 2012. Det har funnits variationer mellan enheterna och det har funnits år som har varit något bättre. Sammantaget är det däremot långt ifrån tillräckligt.

Vi har haft resultat som ligger långt under snittet jämfört med både riket och länet. Ett område som stuckit ut negativt är frågorna gällande trygghet, förtroende och bemötande. Vi vill att våra brukare ska känna trygghet och förtroende för hemtjänsten. De ska uppleva ett bra bemötande. Därför behövs en rejäl förändring. Principer bör inte förhindra en möjlighet till förbättring.

Vi tar ansvar för våra beslut. Beslut som vi fattar för att förbättra servicen till de som bor i den här kommunen. För oss kommer inte ideologin i första hand, för i den lokala politiken behöver man vara pragmatisk. Vår vision är valfrihet inom hemtjänsten, men utredningen visade att den väg vi nu valt ger oss bättre möjligheter att nå vårt mål på ett mer kontrollerat sätt än om vi öppnat för valfrihet på en gång. Under den resan är återkoppling från brukarna en viktig del av kvalitetsutvecklingen. Båda utförarna arbetar aktivt med avvikelser och synpunkter. Kommunen får regelbundet ta del av deras arbete och hanterar givetvis även de synpunkter som kommer in från annat håll. Något som är nydanande med denna upphandling är att kommunen och utförarna ingått en form av partnerskap för att i ett nära samarbete utveckla förutsättningarna för god kvalitet inom hemtjänsten. Socialdemokraterna är inte villiga att bidra till att de privata aktörerna lyckas med sitt uppdrag, snarare tvärtom. De går hänsynslöst fram i sin kommunikation med syfte att undergräva den verksamhet som hemtjänstföretagen bedriver. Det är, milt uttryckt, beklagligt.

Det är ingen slump att de allra flesta insändarna vi läser om hemtjänsten har en socialdemokratisk avsändare. Principiellt vill de inte att hemtjänstföretagen ska få verka i vår kommun. Därför visas ingen förståelse för att förändring inte sker över en natt. Det visas heller ingen tilltro till den kontrollfunktion som kommunen utgör. Tonläget är högt när det gäller äldreomsorgen just nu och det är lätt att svepas med i de hårda ordväxlingarna. Det gynnar inte någon. Allra minst våra brukare och den hemtjänstpersonal som har arbetat under extremt pressade förhållanden de senaste månaderna.

  • Josefin Brodd (M), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening