Pernilla Bergqvist (L), gruppledare i Sigtuna kommunFoto: Sigtuna kommun

Slutsnackat – dags för konkreta åtgärder mot mäns våld mot kvinnor

Förra torsdagen mördades en kvinna i Linköping. Dagen efter mördades en kvinna i Nacka. Dagen efter det mördades en kvinna i Alvesta. Varje dag anmäler 24 kvinnor att de blivit misshandlade av sin partner och mörkertalet är stort.

Mäns våld mot kvinnor är en kris och måste behandlas därefter. Det är bra att så många upprörs över det vidriga och allt för ofta dödliga våld som kvinnor utsätts för i nära relationer, men att uppmärksamma och uppröras över siffrorna är inte nog. Att snacka räcker inte – det är dags för handling.

Bakom begrepp som ”kvinnovåld”, ”våld i nära relationer” och ”våld i hemmet” döljer sig grov brottslighet som misshandel, våldtäkter, förföljelse, mordförsök och mord. Det är hög tid att mäns våld mot kvinnor och barn ses som den grova brottslighet den är och att de utsatta får rätt skydd. I vårändringsbudgeten drev Liberalerna igenom mer pengar till insatser på området. 37 miljoner kronor för att förstärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och prostitution och människohandel tillförs nu. Även stöd till ungdomar som blir utsatta för våld i sina relationer förstärks. Men mer behöver göras. Liberalerna vill därför se bland annat:

Förebyggande arbete mot potentiella förövare. Vi behöver mer forskning kring och åtgärder för att se till att våldsutövare förändrar sitt beteende och upphör med att utöva våld. Vi behöver i alla led agera normkritiskt och destruktiva könsroller behöver synliggöras och motverkas.

Utökade möjligheter till kontaktförbud och elektronisk fotboja. Det är förövarens frihet som ska begränsas, inte offrets.

Bättre tillgång till skyddade boenden. Tillgången till skyddade boenden är mycket ojämnt fördelad över landet och det tillhör vardagen att kvinnor nekas plats på skyddat boende helt enkelt på grund av platsbrist.

Skärpta straff. Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning bör höjas till ett års fängelse och böter ska tas bort ur straffskalan för överträdelse av kontaktförbud. L vill också se skärpta straff för sexualbrott.

Stöd till kvinno- och tjejjourer. Kvinno- och tjejjourer gör ett ovärderligt jobb som behöver stärkas. L har varit i högsta grad pådrivande för de stora tillskott till kvinno- och tjejjourer som skett i de senaste budgetarna.

Mäns våld mot kvinnor är ett av de mest extrema uttrycken för kvinnors ofrihet. Nästan en fjärdedel av tjejer i åldern 16-24 år uppger att de utsatts för brott i nära relation och var fjärde vecka mördas en kvinna av sin partner. Det är inte värdigt ett av världens mest jämställda länder. Vi måste sluta prata om mäns våld mot kvinnor och börja genomföra de åtgärder som behövs. Mäns våld och hat mot kvinnor måste få ett slut – nu.

  • Cecilia Elving, Jämställdhetspolitisk talesperson Liberalerna
  • Malin Danielsson (L), riksdagsledamot
  • Gulan Avci (L), riksdagsledamot
  • Nina Lundström (L), riksdagsledamot
  • Jessica Johnson, ordförande Liberala kvinnor Stockholm
  • Pernilla Bergqvist (L), gruppledare Sigtuna kommun

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening