Slutreplik: Miljöpartiet välkomnar nya Märsta station
Miljöpartiet välkomnar en utbyggnad och upprustning av Märsta station. Vi välkomnar däremot inte en trafikled genom Märsta och ett sönderbyggt Norrbacka.
Miljöpartiet gick till val på att stoppa en genomfartsled på Aspvägen. Vi har hela tiden varit tydliga med att skilja på en förbättrad Märsta station och en försämrad boendemiljö på Norrbacka. Enligt majoritetens förslag till översiktsplan ska Aspvägen avlasta väg 263 vilket skulle innebära en stor trafikökning. I vår insändare lyfte vi några exempel på allvarliga brister i översiktsplanen.
Fem politiska partier med Moderaterna i spetsen har lyckats skriva en replik på vår insändare utan att bemöta ett enda exempel. Man påtalar att det är ett helt år kvar tills beslutet om översiktsplanen ska tas och undviker på ett måttligt elegant sätt att upplysa läsaren om att sista chansen för kommunens invånare att påverka översiktsplanen är nu. Den process som kallas samråd pågår just nu och fram till den 14 juni. I samrådet kan bland annat myndigheter, föreningar, politiska partier och kommuninvånare lämna sina synpunkter på förslaget.
En översiktsplan är alltid den politiska majoritetens förslag. Miljöpartiet var under lång tid aktiva i arbetsgruppen men valde att lämna den då hållbarhetsfrågorna fick backa för exploatering och trafikleder – prioriteringar som står alltför långt ifrån vår syn på miljö och människa. Att medverka till ett dokument vars innehåll vi inte kan stå bakom hade varit extremt oseriöst.
Den politiska ledningens ”tuffa prioriteringar” innebär att Aspvägen öppnas för genomfartstrafik från Sigtuna till Arlanda och att bostadsnära skogar fragmenteras.
Karolina Windefalk, Elwood Overholt, Tove Björlin, Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun
Insändare I sin replik försöker M och SFS framställa våra förslag som en "köpfest," men det visar en brist på förståelse för Sigtunas växande behov och framtida utmaningar.
Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.
Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.
Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.
Insändare Vi beklagar att du som läsare dras in i ett politiskt gnabb, skapat av lögner som Socialdemokraterna sprider kring socialtjänstens förutsättningar och arbete.
Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.
Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.
Insändare I början av december släppte Sveriges pensionärsförening (SPF) sitt årliga hemtjänstindex. Helhetsbetyget för den privatiserade hemtjänsten ligger drygt över medel.
Insändare Vi konstaterar att när vi socialdemokrater styrde kommunen hade vi inte lägst andel behöriga lärare i Stockholms län. Sedan Moderaterna tog över har dessutom andelen elever i årskurs 9 som uppnår godkända betyg i samtliga ämnen minskat - år efter år.
Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.
Insändare Låt oss börja med att klargöra en sak. Alla de pengar som Socialdemokraterna (S) stoltserar med att de kan satsa, i det här fallet på skolan, är pengar som de aldrig haft utan den nuvarande kommunledningens fokus på ordning och reda i ekonomin.
Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.
Insändare Erik Sedig (KD) och Josefin Brodd(M) hävdar att Vård- och Omsorgsnämndens nya sätt att betala till äldreboendena inte är ett köp/sälj-system.
Insändare Det är med förvåning vi läser insändaren från socialdemokraterna Marie Axelsson och Thomas Brandell. Vi noterar flera faktafel och ogillar smetandet av negativa omdömen på politiska motståndare.
Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.