Skolkandet ökar – Så många blir av med studiemedel
Skolkandet bland gymnasieungdomarna i kommunen ökar och nästan var tionde blev av med sitt studiebidrag till följd av skolk.
159 elever fick indraget CSN studiebidrag under det gångna läsåret 2021/22 på grund av för hög frånvaro – skolk. Det motsvarar 8,6 procent av eleverna, en siffra som ökar från 5,2 procent föregående läsår och 7,3 procent 19/20. – En effekt av distansundervisningen var att den generella närvaron ökade och eleverna var i högre utsträckning i tid till lektionerna. Samtidigt har det varit svårare för lärarna att bedöma i vilken utsträckning eleven varit närvarande eller inte, vilket också kan ha påverkat frånvarorapporteringen, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.
Eftersom klassrumsundervisningen till större delen var tillbaka under föregående läsår så ökade också ogiltig frånvaro enligt CSN. Länssnittet i Stockholm är tio procent. Den nedre gränsen för när studiebidraget kan dras in är fyra timmars upprepad ogiltig frånvaro under en månads tid. Skolan avgör vad som räknas som ogiltig frånvaro.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.