Marie Axelsson och Emel KarakayaFoto: Socialdemokraterna

(S)kolan har prio ett!

Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

Sedan Moderaterna tog över makten 2017 har flera betygsresultat, lärarbehörighet, och ungdomsarbetslösheten försämrats. På sex år har andelen elever som uppnått godkända betyg i alla ämnen minskat med cirka 10%. Idag är det cirka tre av tio barn som inte uppnår betygskriterierna i samtliga ämnen i åk 9. Vi är också på plats 256 av 290 kommuner i Sverige vad gäller andelen behöriga lärare inom grundskolan, och på sista plats bland Stockholms läns 26 kommuner, vilket betyder att våra skolor lider av kompetensbrist. Som grädde på moset hade vi också länets högsta ungdomsarbetslöshet i år. Så här kan vi inte ha det.

För att åtgärda dessa problem påstår Moderaterna att man tillför en stor satsning på 50 miljoner kronor till utbildning och skola. Men vad gömmer sig egentligen bakom dessa siffror? Stora delar av dessa “investeringar” handlar endast om löneökningar för lärare och justeringar för inflation vilket är normen i de allra flesta kommuner i landet. Den enda satsningen riktad till att stärka skolan är tillskottet på 7 nya förskollärartjänster vilket knappast är tillräckligt för att råda bot på de problem som vi har inom skolan. Att tala om ”satsningar” utan att faktiskt tillföra resurserser som gör skillnad är inte bara oansvarigt och missvisande – det är ett hån mot kommunens skattebetalare som förtjänar att få en så bra välfärd som möjligt för sina skattepengar.

Samtidigt väljer högerstyret att införa en skattesänkning på 30 öre. För en person som tjänar 30.000kr i månaden innebär det 90 kr mer i plånboken. Detta kommer knappast att märkas för den enskilde men det påverkar verksamheterna inom skolan. För kommunen blir det hela 40 miljoner kronor mindre in i kassan vilket motsvarar drygt 57 lärartjänster.

Vi vill göra riktiga och långsiktiga satsningar för våra barns framtid. I vår budget satsar vi därför 26 miljoner för fler lärare och ett tvålärarsystem på lågstadiet. Med två lärare i klassrummet ger vi våra barn bättre möjligheter att lyckas i skolan, vilket i sin tur stärker vårt samhälle på lång sikt. För att åtgärda ungdomsarbetslösheten vill vi också satsa cirka 12 miljoner på att införa en sommarjobbsgaranti för alla elever i åk 9 och på gymnasiet vilket kommer underlätta deras jobbmöjligheter efter studenten.

Vi vill skapa framtidstro för våra barn och unga för att bygga en starkare kommun för alla. När våra barn går till skolan ska de mötas av mindre klasser, kompetenta lärare och resurser som faktiskt räcker till. Det är dags för en politik som sätter utbildningen först, inte en budget fylld av luftslott.

  • Marie Axelsson(S) opppositionsråd
  • Emel Karakaya (S) 2:e vice ordförande Utbildningsnämnden

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening