Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Skolan får 26 miljoner i bidrag

Sigtuna kommun får 26 miljoner kronor av regeringen för att höja kunskapskraven och stärka jämlikheten i skolan: - Ska kunskaperna fortsätta stiga behöver jämlikheten öka i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S)

Sigtuna får näst mest bidrag per elev av regeringen för 2020, 5274 kronor och totalt 26,1 miljoner. Pengarna ska användas för att höja kunskaperna och stärka jämlikheten i skolan.
– Det är varje elevs ansträngning som ska avgöra hur långt man kommer i sina studier – inte var man bor någonstans, vilka föräldrar man har eller vilken skola man går på. Nu ökar vi det statliga stödet för stärkt likvärdighet och ser till att mest resurser går till de skolor som har störst behov, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Regeringen införde bidraget till landets kommuner 2018 i syfte att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen. Fördelningen sker med hänsyn till antalet elever och elevernas socioekonomiska bakgrund. Stödet för 2020 är totalt 4,9 miljarder, varav 740 miljoner går till Stockholms län. 2021 väntas bidraget uppgå till 6,2 miljarder kronor.

Kommunerna avgör själva vilka insatser som ska genomföras men det ska vara sådant som stärker likvärdighet och kunskapsutveckling från förskoleklass samt inom grundskolan. Det kan exempelvis handla om att anställa lärare eller annan personal, stärka elevhälsan, stöd för att utveckla undervisningen av nyanlända och flerspråkiga elever, inköp av studiematerial, lärverktyg eller kompetensutveckling.

Kommunen får samtidigt inte minska sina kostnader för undervisning och elevhälsa för att få ta emot pengarna. Regeringen vill också uppmana kommunerna att söka bidraget.
– För att bidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling även i fortsättningen ska kunna bidra till stärkt likvärdighet i svensk skola avser regeringen att se över kostnadsvillkoret, säger Anna Ekström.

Insats på Arlanda för att stoppa barnbortföranden

Blåljus Inför julen har polisen ökat sitt fokus på att förhindra att barn förs ut ur landet och riskerar att utsättas för brott i andra länder. Skollov innebär en ökad risk för sådana händelser, vilket har lett till särskilda insatser på Arlanda flygplats, där många resor till länder utanför EU/EES påbörjas.

Windefalk kliver av som gruppledare

Politik Miljöpartiets veteranpolitiker Karolina Windefalk kliver av som gruppledare. Ersätter gör Lowe Börjesson som suttit i fullmäktige under hela mandatperioden.

mordet på 28-åriga kvinnan

40-åringen ville döda någon

Notiser En man i 40-årsåldern har häktats för mordet på 28-åriga kvinnan i Märsta. Mannen har erkänt brottet och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening