Skilsmässorna i kommunen ökar kraftigt
Skilsmässorna i kommunen ökar kraftigt i år jämfört med tidigare. 100 skilsmässor hade registrerats fram till och med augusti.
Sverige har sett en märkbar minskning av skilsmässor under året, och experter pekar på flera faktorer som möjliga orsaker till denna trend. Trots att oktober traditionellt är den månad då flest skilsmässoansökningar inlämnas till tingsrätterna, har årets siffror för skilsmässor nått den lägsta nivån sedan 2005 enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Newsworthy sammanställt.
Fram till och med augusti i år hade endast knappt 13 900 skilsmässor registrerats, vilket markerar en markant nedgång i jämförelse med tidigare år. En kommun som sticker ut i sammanhanget är Sigtuna, där 100 skilsmässor har registrerats under samma period. Denna siffra är sex fler än det genomsnittliga antalet de senaste 22 åren och en ökning jämfört med fjolåret då det registrerades 94 skilsmässor. År 2020 noterades 118 skilsmässor i kommunen, vilket var det högsta antalet under perioden januari till augusti sedan 2000-talet.
För hela Stockholms län har 3 432 skilsmässor registrerats i år, den lägsta siffran sedan 2005. I elva av länets 26 kommuner är antalet skilsmässor tydligt lägre än det historiska genomsnittet sedan millennieskiftet.
Glenn Sandström, docent vid Umeå universitet, påpekar, enligt Newsworthy, att flera faktorer kan förklara nedgången i skilsmässor, med det totala antalet gifta par i befolkningen som en central komponent. Han betonar också att antalet nya äktenskap har en påverkan, eftersom sannolikheten för skilsmässa ökar med tiden.
Under pandemin sjönk antalet giftermål dramatiskt, och en viss selektionseffekt har uppstått. De äktenskap som överlevde pandemin kan vara mer stabila och mindre benägna att skilja sig.
Ekonomiska faktorer, såsom ökade kostnader, högre räntor och sjunkande bostadspriser, är en annan tänkbar orsak till minskningen i skilsmässor. Sandström påpekar att många par kan finna det ekonomiskt svårt att gå igenom en skilsmässa, särskilt om de måste sälja sin bostad med förlust.
På längre sikt kan arbetslöshet vara en annan påverkande faktor. Särskilt om det är mannen i ett äktenskap som blir arbetslös, ökar risken för skilsmässa. Mäns reaktioner på arbetslöshet, inklusive en ökad risk för missbruk och depression, kan spela en betydande roll i skilsmässor.
Sandström nämner också en allmän oro i världen som en möjlig faktor. Pandemin följdes av andra kriser, inklusive krig och klimatkris, vilket skapar en ”permacrisis” som gör att människor blir mer riskaverta och mindre benägna att bryta upp i sina äktenskap.
tips@marsta.nu