Trygghetscentret i MärstaFoto: Daniel Iskander

Sju kommuner samarbetar för att minska kriminalitet

Sju kommuner, däribland Sigtuna, går ihop för att bromsa rekryteringen till kriminalitet och stötta avhoppare.

Sigtuna som under flera års tid haft problem med nätverkskriminalitet går nu ihop med sex andra kommuner i Nordväst för att förebygga rekrytering och stödja avhoppare. Det är främst socialtjänsten som är med i projektet FoU Nordväst:
– Projektet är unikt i sitt slag och satsningen får anses ligga i framkant med nationella mått mätt. Rapporten visar att det finns många problem och utmaningar. Evidensen kopplad till rådande situation, i en svensk kontext, är nära på obefintlig. Men i stället för att vänta in nationella direktiv och metodguider så finns här en progressivitet att lokalt ta sig an att inhämta kunskap inom ett mycket komplext och för många inom socialtjänsten nytt område och målgrupp, berättar projektledare Jörgen Larsson.

I en rapport som presenterats finns ett antal möjliga vägar och åtgärder som kommunerna kan vidta. Bland annat kan man inrätta en specifik enhet för att matcha den nya verkligheten, skapa en gemensam fortbildning och en kommungemensam avhopparverksamhet.

Befolkningen växte med 131 personer

Nyheter Befolkningen i Sigtuna kommun ökade med 131 personer under tredje kvartalet 2024, visar nya siffror från SCB. Kommunen hade vid kvartalets slut 52 662 invånare, en ökning med 126 personer jämfört med samma tid förra året.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening