Sju kommuner samarbetar för att minska kriminalitet
Sju kommuner, däribland Sigtuna, går ihop för att bromsa rekryteringen till kriminalitet och stötta avhoppare.
Sigtuna som under flera års tid haft problem med nätverkskriminalitet går nu ihop med sex andra kommuner i Nordväst för att förebygga rekrytering och stödja avhoppare. Det är främst socialtjänsten som är med i projektet FoU Nordväst: – Projektet är unikt i sitt slag och satsningen får anses ligga i framkant med nationella mått mätt. Rapporten visar att det finns många problem och utmaningar. Evidensen kopplad till rådande situation, i en svensk kontext, är nära på obefintlig. Men i stället för att vänta in nationella direktiv och metodguider så finns här en progressivitet att lokalt ta sig an att inhämta kunskap inom ett mycket komplext och för många inom socialtjänsten nytt område och målgrupp, berättar projektledare Jörgen Larsson.
I en rapport som presenterats finns ett antal möjliga vägar och åtgärder som kommunerna kan vidta. Bland annat kan man inrätta en specifik enhet för att matcha den nya verkligheten, skapa en gemensam fortbildning och en kommungemensam avhopparverksamhet.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.