Foto: Pressbild/SL

SJ Stockholmståg tar över pendeltågstrafiken på söndag

På söndagen den 3 mars, klockan 04.30, övertar SJ Stockholmståg ansvaret för pendeltågstrafiken i Stockholm. Uppdraget är klart: att skapa en mer effektiv och fungerande pendeltågstrafik i regionen.

För att säkerställa en smidig övergång har SJ Stockholmståg de senaste 16 veckorna samarbetat nära med Trafikförvaltningen och den nuvarande operatören MTR. Cirka 1 600 medarbetare övergår från MTR till SJ Stockholmståg, och totalt kommer ungefär 1 800 medarbetare att arbeta i bolaget.

Lars Lindberg, vd för SJ Stockholmståg, betonar pendeltågstrafikens vitala roll och försäkrar att de ska göra sitt yttersta för att säkerställa en pålitlig och effektiv trafik. Han påpekar dock att arbetet kommer att ta tid, särskilt med tanke på den korta framförhållningen för övertagandet.

Beslutet att avbryta avtalet med MTR togs av trafiknämnden i början av november 2023 för att säkra pendeltågstrafiken. Nödavtalet mellan SJ Stockholmståg och Trafikförvaltningen sträcker sig över 2 år med möjlighet till förlängning.

Erik Norling, Trafikdirektör på Trafikförvaltningen i Region Stockholm, betonar vikten av det gemensamma arbetet för att återställa en stabil pendeltågstrafik och konstaterar att förutsättningarna nu förbättras.

Det senaste året har obalanser mellan tidtabellen och resurserna lett till förseningar och inställda avgångar. Lars Lindberg noterar att SJ Stockholmståg har fått nya förutsättningar från uppdragsgivaren och är medveten om utmaningarna.

Trots tuffa utmaningar är Lars Lindberg övertygad om möjligheten att göra betydande förbättringar. Han framhåller vikten av samarbete med alla parter för att öka pendeltågssystemets robusthet och lovar att se över allt från punktlighet och underhåll till säkerhet och trygghet när de fått tillgång till verksamheten och välkomnat sina nya kollegor.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening