Foto: Sigtuna kommun

    Sigtunas rådhus fyllde 280 år

    I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

    Eric Kihlman tillträdde som borgmästare i Sigtuna stad år 1737 och fann då att det gamla rådhuset var i ett bedrövligt skick. Kihlman beslutade att staden behövde ett nytt rådhus och tog själv initiativet att rita byggnaden, inspirerad av tidens arkitektoniska ideal. Med gemensamma krafter samlade stadens invånare in de nödvändiga resurserna för att förverkliga Kihlmans vision. På pingstafton år 1744 stod det nya rådhuset klart och kunde invigas med stor pompa och ståt.

    Idag, 280 år senare, står Sigtuna Rådhus fortfarande stolt kvar som Sveriges minsta bevarade rådhus. Det är inte bara en symbol för stadens historia och samhörighet, utan också Sigtunas mest avbildade och välkända byggnad.

    Rådhusets unika arkitektur och historiska betydelse har gjort det till en populär attraktion för både invånare och besökare. Det påminner om en tid då gemenskap och samarbete var centrala för stadens utveckling. Att rådhuset fortfarande står kvar som ett bevarat kulturarv är ett bevis på Sigtunas hängivenhet att vårda och uppskatta sin historia.

    Fler vårdbesök och kortare väntetider i Stockholmsvården under 2024

    Politik Region Stockholm rapporterar en ökning av vårdinsatserna under 2024. Enligt årsredovisningen som antogs av regionstyrelsen på tisdagen genomfördes totalt 649 000 fler vårdbesök jämfört med året innan – både i offentlig och privat regi. – Stockholmarna får mer vård än tidigare och väntetiderna har minskat. Det är ett styrkebesked, säger finansregionrådet Aida Hadžialić (S).

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening