Återvinner mat gör man med en brun papperspåse som slängs i det bruna kärlet för matavfall. Foto: Daniel Iskander

Sigtuna Vatten och Renhållning satsar på att fler ska sortera matavfall

Sigtuna Vatten och Renhållning och Sigtuna kommun kraftsamlar för att få flera att matsortera.

Invånarna i kommunen sorterar ca 45 procent av matavfallet, det är en bra siffra men det nationella målet om 50 procent ska nås. 2018 samlades drygt 2200 ton matavfall från hushållen i kommunen vilket kan skapa röta som motsvarar 340 000 Normalkubikmeter eller 220 000 liter diesel. Rötning av mat i kommunen skapar även biogödsel och 2018 skulle det räcka till 120 hektar åkermark.

Sigtuna ligger klart bättre än länssnittet där 25 procent av matavfallet sorteras och skickas till biologisk behandling. Målet om 50 procent ska nås till 2020. Kraven är höga och tiden knapp enligt ett pressmeddelande från Sigtuna Vatten och renhållning. Det kräver att i stort sett alla hushåll i länet börjar sortera sitt matavfall.

I Sigtuna kommun är det den bruna matavfallspåsen som man sorterar med.
– Det är ett enkelt sätt för hela familjen att värna om miljön och dra sitt strå till stacken för ett hållbarare Sigtuna. Matavfallet från 1200 personer i vår kommun räcker för att driva en hel sopbil under ett helt år, och alla våra sopbilar går på Biogas – eller matrester från våra hushåll, säger Maria Nordmark, avfallsstrateg vid Sigtuna Vatten och renhållning.

Maria Nordmark säger att man nu även ska fokusera på att återvinna skal och rester som matlagningen lämnar efter sig. De ska noteras och inte slängas i soppåsen.
– På så sätt blir vårt matavfall till biogas och organiskt gödsel för våra svenska odlingar. Ett naturligt kretslopp, säger Maria Nordmark

Bäst i länet på att sortera är Södertälje med ca 55 procent som sorteras, därefter kommer Sigtuna med 45 procent och Sollentuna med 42 procent. Sämst i länet är Ekerö där bara 9 procent av matavfallet sorteras. I grannkommunen Väsby är det ca 25 procent matavfall som sorteras.

Insats på Arlanda för att stoppa barnbortföranden

Blåljus Inför julen har polisen ökat sitt fokus på att förhindra att barn förs ut ur landet och riskerar att utsättas för brott i andra länder. Skollov innebär en ökad risk för sådana händelser, vilket har lett till särskilda insatser på Arlanda flygplats, där många resor till länder utanför EU/EES påbörjas.

Windefalk kliver av som gruppledare

Politik Miljöpartiets veteranpolitiker Karolina Windefalk kliver av som gruppledare. Ersätter gör Lowe Börjesson som suttit i fullmäktige under hela mandatperioden.

mordet på 28-åriga kvinnan

40-åringen ville döda någon

Notiser En man i 40-årsåldern har häktats för mordet på 28-åriga kvinnan i Märsta. Mannen har erkänt brottet och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening