Sigtuna tredje sämst i Sverige
Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.
Faktum är att vi är en av endast 5 av 290 kommuner i hela landet där utsläppen ökade under den perioden – vid en tidpunkt då vetenskapen säger att vi måste minska utsläppen snarast för att undvika ökade materiella och ekonomiska skador och förluster. Utsläppen kommer i huvudsak från tre utsläppsposter.
1.Den främsta anledningen till utsläppsökningen är Bristaverket, som byggdes 2013, och som står för nästan en tredjedel av kommunens totala utsläpp. Dessa utsläpp kan minskas med existerande teknologi, såsom pyrolys eller koldioxidinfångning (CCS). Samtidigt måste den totala mängden avfall – särskilt plastavfall, som ofta består av olja – minskas.
2.En dryg tredjedel av utsläppen kommer från arbetsmaskiner, främst belägna vid Arlanda flygplats. Trots att Swedavia, som driver flygplatsen, har ambitiösa mål om att alla flygplatsens företag ska bli fossilfria, har utsläppen från arbetsmaskiner i kommunen som helhet ökat de senaste 10 åren.
3.Den sista stora utsläppsposten i kommunen är transporter, framför allt från personbilar. Även om dessa utsläpp har minskat sedan millennieskiftet, ligger vi efter andra kommuner i regionen. Det finns gott om exempel på städer runt om i Europa, som har lyckats minska andelen personbilsresor och skapat en mer levande och överlag mer uppskattad stadsmiljö.
Även om kommunen inte har någon direkt rådighet över varken Bristaverket, arbetsfordon i näringslivet eller personbilstrafik, har kommunen – liksom i alla andra frågor där kommunens rådighet är begränsad som till exempel kollektivtrafiken – stora möjligheter att genom samverkan med regionen, myndigheter och näringslivet aktivt påverka utvecklingen i en riktning som tar långsiktigt ansvar för kommuninvånarnas välbefinnande och möjligheter leva fria och hälsosamma liv.
Även om klimatkrisen är ett globalt problem, är det i slutändan alltid på lokal nivå som utsläppen och utsläppsminskningarna sker. Och det är alltid lokalt som kriser skapade av bristande politisk handlingskraft drabbar människor, oavsett om det gäller akuta väderkatastrofer eller ökade kostnader och sämre ekonomiska förutsättningar för företag och privatpersoner. Sigtuna kommun måste, liksom alla andra kommuner och städer, ta sin del av ansvaret för att minska utsläppen i den takt som krävs för att nå demokratiskt satta mål. Alternativet är en allt snabbare ökning av materiella förluster och kostnader för oss alla.
För oss i Miljöpartiet är det uppenbart att kommunen måste höja ambitionen för att, i samverkan med andra aktörer, minska utsläppen av växthusgaser. Detta är en förutsättning för en trygg och stabil utveckling i kommunen under omställningen till en fossilfri ekonomi. Det är genom att minska utsläppen som medborgare och företag kan skyddas mot de alltmer kostsamma och utvecklingshämmande materiella och ekonomiska skador och förluster som klimatförändringarna orsakar. Genom en ambitiös klimatpolitik skapar vi nya förutsättningar för ökad rättvisa och välfärd, för alla som bor och jobbar i kommunen.
- Lowe Börjeson (MP), ledamot kommunfullmäktige
- Sebastian Silva-Leander (MP), styrelseledamot MP Sigtuna och Miljöpartiets klimatnätverk
redaktion@marsta.nu