Lowe Börjeson och Sebastian Silva-LeanderFoto: MP

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Faktum är att vi är en av endast 5 av 290 kommuner i hela landet där utsläppen ökade under den perioden – vid en tidpunkt då vetenskapen säger att vi måste minska utsläppen snarast för att undvika ökade materiella och ekonomiska skador och förluster. Utsläppen kommer i huvudsak från tre utsläppsposter.

1.Den främsta anledningen till utsläppsökningen är Bristaverket, som byggdes 2013, och som står för nästan en tredjedel av kommunens totala utsläpp. Dessa utsläpp kan minskas med existerande teknologi, såsom pyrolys eller koldioxidinfångning (CCS). Samtidigt måste den totala mängden avfall – särskilt plastavfall, som ofta består av olja – minskas.

2.En dryg tredjedel av utsläppen kommer från arbetsmaskiner, främst belägna vid Arlanda flygplats. Trots att Swedavia, som driver flygplatsen, har ambitiösa mål om att alla flygplatsens företag ska bli fossilfria, har utsläppen från arbetsmaskiner i kommunen som helhet ökat de senaste 10 åren.

3.Den sista stora utsläppsposten i kommunen är transporter, framför allt från personbilar. Även om dessa utsläpp har minskat sedan millennieskiftet, ligger vi efter andra kommuner i regionen. Det finns gott om exempel på städer runt om i Europa, som har lyckats minska andelen personbilsresor och skapat en mer levande och överlag mer uppskattad stadsmiljö.

Även om kommunen inte har någon direkt rådighet över varken Bristaverket, arbetsfordon i näringslivet eller personbilstrafik, har kommunen – liksom i alla andra frågor där kommunens rådighet är begränsad som till exempel kollektivtrafiken – stora möjligheter att genom samverkan med regionen, myndigheter och näringslivet aktivt påverka utvecklingen i en riktning som tar långsiktigt ansvar för kommuninvånarnas välbefinnande och möjligheter leva fria och hälsosamma liv.

Även om klimatkrisen är ett globalt problem, är det i slutändan alltid på lokal nivå som utsläppen och utsläppsminskningarna sker. Och det är alltid lokalt som kriser skapade av bristande politisk handlingskraft drabbar människor, oavsett om det gäller akuta väderkatastrofer eller ökade kostnader och sämre ekonomiska förutsättningar för företag och privatpersoner. Sigtuna kommun måste, liksom alla andra kommuner och städer, ta sin del av ansvaret för att minska utsläppen i den takt som krävs för att nå demokratiskt satta mål. Alternativet är en allt snabbare ökning av materiella förluster och kostnader för oss alla.

För oss i Miljöpartiet är det uppenbart att kommunen måste höja ambitionen för att, i samverkan med andra aktörer, minska utsläppen av växthusgaser. Detta är en förutsättning för en trygg och stabil utveckling i kommunen under omställningen till en fossilfri ekonomi. Det är genom att minska utsläppen som medborgare och företag kan skyddas mot de alltmer kostsamma och utvecklingshämmande materiella och ekonomiska skador och förluster som klimatförändringarna orsakar. Genom en ambitiös klimatpolitik skapar vi nya förutsättningar för ökad rättvisa och välfärd, för alla som bor och jobbar i kommunen.

  • Lowe Börjeson (MP), ledamot kommunfullmäktige
  • Sebastian Silva-Leander (MP), styrelseledamot MP Sigtuna och Miljöpartiets klimatnätverk

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening