Brista är den största utsläpparen i Sigtuna kommun.Foto: Stockholm Exergi
Sigtuna riskerar överskrida koldioxidbudgeten
Sigtuna kommun riskerar att spräcka sin koldioxidbudget redan 2026.
Enligt Klimatkollen, en sajt som granskar miljödata på kommunnivå, står Sigtuna inför utmaningen att släppa ut hela sin del av Parisavtalets koldioxidbudget redan i mitten av 2026 om utsläppen fortsätter i nuvarande takt. Trots att det finns cirka 471 100 ton kvar av budgeten, krävs en årlig minskning av utsläppen med 35 procent för att hålla sig inom ramen.
De senaste sex åren har utsläppen i kommunen minskat med i genomsnitt 1,8 procent per år. Om denna minskningstakt fortsätter kommer Sigtuna inte att nå nollutsläpp förrän år 2070.
Frida Berry Eklund, grundare av Klimatkollen, betonar vikten av att ha en klimatbudget som ger en tydlig överblick över utsläppen och behovet av att minska dem. Detta gör det enklare att diskutera konkreta åtgärder på lokal nivå för att adressera klimatutmaningarna.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.