Olov Holst (M)
Ibrahim Khalifa (S)
Hendrik Nyman (L)
Lars Björling (SfS)
Johnny Johansson (SD)

Budgeten för 2018 har klubbats

Budgeten klubbades vid 18-tiden på torsdagskvällen. Klicka in på artikeln för att hänga med i debatten och det som kommenterades under dagen.

Budgetdebatten startade klockan 9 i morse. Kommentarer, analyser och beslut publiceras här från både debatten och det som framkommer från ledamöterna i olika sammanhang.

Voteringar pågår, ägaredirektiven för SigtunaHem klubbades med 28-21. Budgeten är antagen utan större dramatik, debatterna under dagen har varit sansade till skillnad från några år sedan då debatten fick fortsätta en dag till på grund av talartiderna. Regnbågskoalitionens budget gick igenom.

Uppdaterad kl. 18.00
______________________________________________________________________________

Både Miljö- och hälsa och Valnämnden blev nämnder som inte renderade i debatt. Snart är det dags för beslut om budgeten.

Uppdaterad kl. 17.23
__________________________________________________________________________
Det är nu dags för Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden att berätta om höjningarna av priser i badet och situationen i Konsthall Märsta. Han motiverar höjning i badet med att andra kommuner i länet har högre priser. Elkostnaden har också ökat, vilket han tror kommer innebära höjningar även i andra kommuner. Trots höjningen kommer man ligga lågt i jämförelse med andra kommuner enligt Björling.

Konsthallen dras med höga fasta kostnader, men utställningen ska inte läggas ner utan där ska ideella föreningar engageras. Ska även försöka utnyttja andra lokaler för utställningar eller verksamhet, exempelvis biblioteket. En satsning som görs är att få igång biblioteket i Valsta, det ska finnas ett bibliotek i varje del av kommunen.

Marie Axelsson som gått ut hårt och kritiserat Regnbågskoalitionen för åtgärderna går upp med bestämd stämma:
– Vart är dokumentet som visar vilka taxor som ska ändras, det stämmer inte att det inte ska höjas för alla grupper, frågade Axelsson.

Även Ibrahim Khalifa (S) var kritisk, han menade att taxehöjningarna bara levererar 1,3 miljoner kronor från kultur- och fritidsverksamheten.
– Det ska man inte negligera, menade han.

I sitt anförande talar Axelsson om en kommun för alla. Hon pratar också om invånares behov, både nya invånare och de som bor i kommunen. Axelsson pratar också trygghet även om det inne är ett område som ska hanteras inom KFN. Men fritidsgårdar passar in på tryggheten och taxehöjningarna kan påverka tryggheten.
– Glad att ni lägger detta förslag, då vet vi vilka vi inte ska rösta på 2018

Olov Holst kontrar, han kallar att det är Axelsson som är domedagsprofet för att eftersom inte driften sker i kommunal regi så är den dålig eller finns inte. Nacka menar han är ett bra exempel.

Uppdaterad kl 17.05

______________________________________________________

Mattias Askerson (M) talar om Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Några mål är at förbättra arbetsro på Arlandagymnasiet och att få fler i arbete via nya Jobbcentret som Regnbågskoalitionen avser etablera. Även inom UAN är S frågande till hur man ska privatisera inom området. Steffen Oxenvad (S), vice ordförande i nämnden, undrar vart det ska privatiseras.

Olov Holst undrar varför Socialdemokraterna fortsätter hävda att 50 procent av all kommunal verksamhet ska läggas på privat utförare. Det menade han inte var sant.

En viktig nämnd som nu ska debatteras är Barn- och ungdomsnämnden. Pernilla Bergqvist (L) gick upp och talade om en skola för alla. Skolan kan bli valet2018:s viktigaste fråga eftersom det råder stora problem med ökat elevantal och man har i den här budgeten även tillfört fler medel. Det verkar även som att Socialdemokraterna är vänder gällande Reepalu-utredningen och nu anser att de privata alternativen i välfärden ska begränsas.

Peter Nilsson (SD) håller anförande om att det svenska språket ska vara i fokus, man ska undvika religösa friskolor. Han vill även se näringsrik mat som inte heller är religiöst slaktad. Nilsson är också kritisk mot att man stängde Valstakolan även om de själva medverkade till det.

Uppdaterad. 16.51

____________________________________________________

 

-Detta är ingen valbudget, inleder Olov Holst sitt anförande om budgeten 2018.

Olov Holst berättar att man behöver effektivisera med 82 miljoner inte 62 miljoner som det först var, förutsättningarna ändrades under september enligt honom.
– Det krävs mod att prioritera, kärnverksamhet ska prioriteras, sa Holst.

Oppositionsrådet Ibrahim Khalifa har fått bemöta Holsts anförande och han är kritisk mot budgeten som han menar fokuserar på neddragningar i den kommunala verksamheten. Allmän förskola från två år plockas bort och det anser han är dåligt eftersom alla barn ska få tillgång till en pedagogisk förskola. Han riktade även kritik mot kultur- och föreningsområdet där han menade att det nu blir dyrare för föreningar med förändrade taxor. Det finns heller ingen ekonomisk kris sa Khalifa utan det var svepskäl för att kunna montera ner den kommunala välfärden och genomföra privatiseringar enligt Khalifa.

Det har hållits anföranden av Lars Björling (SfS), Karsten Bjärbo (KD), Gill Åkerblom (C) och Pernilla Bergqvist (L). Alla är de överens om att att budgeten fokuserar på kärnverksamheten och de lyfter fram bland annat trygghet och valfrihet för de äldre. Pernilla Bergqvist poängterar att det ska vara tryggt i kommunen och att polisen ska komma när man ringer.

Det har varit ett intressant replikskifte mellan Samuel Kazen-Orrefur (S) och Olov Holst, den förstnämnde ansåg att man skulle fortsätta låna och investera om budgeten inte går ihop sig. Det gillades inte av Moderaterna som tyckte att det var ansvarslöst att finansiera driften med lån.

Socialdemokratiska representanter fortsätter att mala på kring nedläggningen av konsthallen med Regnbågskoalitionens företrädare. Marie Axelsson frågar Karsten Bjärbo (KD) om situationen. Bjärbo svarar att han inte varit involverad men att träffpunkten för äldre ska vara på plats tidigast om ett halvår, kanske ett år.

Två nämnder har hanterats, Äldre- och omsorg och Individ och familjeomsorg. Karsten Bjärbo pressades av (S) för att man tar bort satsningar på äldre, Bjärbo var frågande till vilka satsningar eftersom brukare i kommunen inte är nöjda med verksamheten. Ibrahim Khalifa (S) hövdade också att man plockar bort satsningen på seniorer, där kontrade Holst och sa att man inte kunnat genomföra bygget av seniorernas hus under flera års tid. Det spadtag man tagit för seniorernas hus har bygget ändå inte kommit igång i.

Uppdaterad. kl. 16.02

Bostadspolitiska debatten
Det hålls anföranden om bostadsbyggandet där alla partiers gruppledare eller talespersoner inom bygg- och trafik får berätta hur de vill att det byggs i kommunen. Ibrahim Khalifa (S) har just lanserat en ny stadsdel i Valsta, Valsta terass.

Socialdemokraterna har inför dagens budgetdebatt skickat ett pressmeddelande om att konst och kultur inte bör privatiseras:
– Koalitionen vill lägga ned Konsthallen efter enbart 4 år. Under dessa 4 år har man byggt upp en framgångsrik verksamhet som inte minst har som uppgift att se till att våra barn och ungdomar får tillgång till konst och eget kreativt skapande. Socialdemokraterna vill behålla Konsthallen till främjande för både skolor och det lokala kulturlivet, skriver man i pressmeddelandet.

Det ska ha mobiliserats en aktion mot nedläggningen av Konsthallen och denna ska besöka fullmäktige under dagen.

En klar skiljelinje som nu presenterats, Vänsterpartiet vill se fler billiga hyresrätter. Karolina Windefalk vars MP under 15 års tid medverkat till att det byggts mycket hyresrätter i kommunen är uppe och talar om att det nu ska byggas färre hyresrätter.

Johnny Johansson (SD) har totalt sågat bostadsbyggandet i kommunen, han anser att man fokuserat på kvantitet istället för kvalitet. Han är också kritisk till att nyanlända ska få förtur till lägenheter:
– Vi kan inte acceptera detta, man ställer grupper mot grupper säger Johansson.

Program för bostadsbyggande klaras av rekordsnabbt i år, bara anföranden och inga debatter. Efter dryga timmen är det klubbat och klart. Med röstsiffrorna 24-20 har Regnbågskoaltionens förslag till bostadsbyggande gått igenom, (SD) avstod med sina fem ledamöter. Efter lite palaver i voteringen fick den göras om och siffran fastställdes till 23-21-5. Men samma utgång, alltså Regnbågskoalitionens förslag vinner.

Uppdaterad. 10.21

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening