Foto: Sigtuna kommun

Sigtuna kommun får enskilt möte med civilministern

Den 10 juli publicerade märsta.nu en artikel om att civilminister Lena Micko bjuder in Sigtuna tillsammans med 13 andra kommuner till ett möte den 2 september för att diskutera särskilda åtgärder som ska minska de negativa effekterna av Coronapandemin.

Redan i början av mars identifierade jag och kommunledningen (M, C, L, KD och SfS) de stora riskerna och de långsiktiga effekterna av pandemin. Det var uppenbart att den skulle slå hårt mot Sigtunas två huvudnäringar, besöksnäringen och resenäringen. Nästan en tredjedel av kommunens arbetande invånare arbetar inom dessa två sektorer och såväl besöksnäringen som resenäringen hade i slutet av mars tappat runt 98% av sina bokningar och kunder. Risken för stor arbetslöshet i kommunen var, och är fortfarande, uppenbar. De flesta kommuner i Sverige drabbas negativt av pandemin, men Sigtuna tillhör ett fåtal kommuner som drabbas extra hårt, vilket uppmärksammats av såväl landshövdingen som av SVT och andra medier.

Därför tog jag initiativ till att med en s.k. hemställan kontakta regeringen för att be om särskilt stöd till Sigtuna kommun. Stödet omfattade totalt ca 660mkr fördelat över tre år. Dessa pengar var primärt inte pengar rakt in i kommunkassan, utan kostnader för t.ex. arbetsmarknadspolitiska åtgärder tillsammans med arbetsförmedlingen, stöd för utökade utbildningsinsatser, stöd för ökad marknadsföring av Sigtuna som besöksmål samt stöd för etableringen av ett forsknings- och utvecklingscenter för framtidens hållbara resande. I ett första svar från civilminister Lena Micko var tonen avvisande med en underliggande mening att alla Sveriges kommuner är drabbade och att det inte var särskilt svårt för just Sigtuna.

Kommunledningen godtog inte det svaret utan jag skrev återigen till civilministern och förklarade att Sigtuna måste ses som särskilt drabbat, vilket med lätthet också kan stödjas i siffror och statistik. Jag och kommunledningskontoret lade ned avsevärd möda på att framföra vårt ärende och för att få till ett möte för att diskutera Sigtunas situation. Detta har nu beviljats och den 25 augusti kommer en delegation (där även oppositionsrådet ingår) från Sigtuna att ENSKILT träffa civilministern för att tala om just våra förslag till lösning. Detta möte är frukten av ett väl underbyggt material, hårt arbete och envishet.

Mötet som märsta.nu refererar till, och som oppositionsrådet uttalar sig om, ska äga rum den 2 september och är ett helt annat möte. Till det mötet är 14 kommuner inbjudna och syftet är delvis ett annat. Dels får varje kommun bara fyra minuter på sig att framföra sina budskap, dels verkar syftet i huvudsak vara att civilministern vill samla in information från olika kommuner som drabbats särskilt hårt. Detta är givetvis mycket bra och välkommet, men det separata mötet med civilministern den 25 augusti är naturligtvis ännu viktigare då vi får 45 minuter enbart för Sigtuna.

Mitt mål har hela tiden varit att Sigtuna kommun på sikt ska komma starkare ur krisen. Mycket kan vi göra själva för att det ska bli så, men staten och regeringen sitter på den riktigt stora verktygslådan för att det ska lyckas. Jag tror och hoppas att civilminister Lena Micko ser positivt på detta och att vi vid mötet den 25 augusti kan etablera en konstruktiv dialog som leder till att skapa förståelse för behovet av särskilt stöd till vår kommun.

  • Olov Holst (M) kommunstyrelsens ordförande

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening