Sigtuna i brottsförebyggande pilotprojekt
Sigtuna kommun medverkar i Brottsförebyggande rådets brottsförebyggande arbete som en av fem kommuner.
Fem kommuner har valts ut av Brottsförebyggande rådet för att ta del av stöd i det brottsförebyggande arbetet. Kommunerna kommer tillsammans med BRÅ att planera olika aktiviteter som BRÅ finansierar som en del av ett kommande utvecklingsarbete.
– Sigtuna kommun har en bra organisation kring det brottsförebyggande arbetet och vi kan vara med och förstärka det. Vi är glada att Sigtuna kommun vill vara en del av det här projektet, säger Lisa Pedersen, projektledare för Brås regeringsuppdrag kring brottsförebyggande åtgärder.
Ett mål är att vända organiserad brottslighet som blivit allt vanligare i medelstora kommuner. Stödet kommer anpassas för de kommuner som medverkar utifrån deras problembild. Exempelvis kan det handla om att stoppa rekrytering till kriminalitet eller kunskapsstöd för hur en kommun kan motverka organiserad brottslighet.
– Att öka tryggheten har varit ett prioriterat område för kommunen under ett antal år. Vi är jätteglada över att få stöd av Brå och det ger oss möjlighet att förstärka vårt pågående brottsförebyggande arbete ytterligare. Förutom mer resurser och tillgång till Brås omfattande erfarenhet och kompetens får vi även möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra kommuner på ett bra sätt, uppger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör i Sigtuna kommun.
Det första som nu sker är att kartläggning tillsammans med BRÅ genomförs.
– Vårt trygghetsarbete i kommunen har redan idag ett stort fokus på brottsförebyggande åtgärder riktat mot ungdomar. Det här projektet passar perfekt in i det. Brås kompetens vad gäller exempelvis ungdomar i riskzon, parallella samhällen och välfärdsbrott kommer kunna göra verklig skillnad, säger Stefan Elm, trygghetschef, Sigtuna kommun.
tips@marsta.nu