Stefan Elm, trygghetschefFoto: Sigtuna kommun

Sigtuna i brottsförebyggande pilotprojekt

Sigtuna kommun medverkar i Brottsförebyggande rådets brottsförebyggande arbete som en av fem kommuner.

Fem kommuner har valts ut av Brottsförebyggande rådet för att ta del av stöd i det brottsförebyggande arbetet. Kommunerna kommer tillsammans med BRÅ att planera olika aktiviteter som BRÅ finansierar som en del av ett kommande utvecklingsarbete.
– Sigtuna kommun har en bra organisation kring det brottsförebyggande arbetet och vi kan vara med och förstärka det. Vi är glada att Sigtuna kommun vill vara en del av det här projektet, säger Lisa Pedersen, projektledare för Brås regeringsuppdrag kring brottsförebyggande åtgärder.

Ett mål är att vända organiserad brottslighet som blivit allt vanligare i medelstora kommuner. Stödet kommer anpassas för de kommuner som medverkar utifrån deras problembild. Exempelvis kan det handla om att stoppa rekrytering till kriminalitet eller kunskapsstöd för hur en kommun kan motverka organiserad brottslighet.
– Att öka tryggheten har varit ett prioriterat område för kommunen under ett antal år. Vi är jätteglada över att få stöd av Brå och det ger oss möjlighet att förstärka vårt pågående brottsförebyggande arbete ytterligare. Förutom mer resurser och tillgång till Brås omfattande erfarenhet och kompetens får vi även möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra kommuner på ett bra sätt, uppger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör i Sigtuna kommun.

Det första som nu sker är att kartläggning tillsammans med BRÅ genomförs.
– Vårt trygghetsarbete i kommunen har redan idag ett stort fokus på brottsförebyggande åtgärder riktat mot ungdomar. Det här projektet passar perfekt in i det. Brås kompetens vad gäller exempelvis ungdomar i riskzon, parallella samhällen och välfärdsbrott kommer kunna göra verklig skillnad, säger Stefan Elm, trygghetschef, Sigtuna kommun.

Insats på Arlanda för att stoppa barnbortföranden

Blåljus Inför julen har polisen ökat sitt fokus på att förhindra att barn förs ut ur landet och riskerar att utsättas för brott i andra länder. Skollov innebär en ökad risk för sådana händelser, vilket har lett till särskilda insatser på Arlanda flygplats, där många resor till länder utanför EU/EES påbörjas.

Windefalk kliver av som gruppledare

Politik Miljöpartiets veteranpolitiker Karolina Windefalk kliver av som gruppledare. Ersätter gör Lowe Börjesson som suttit i fullmäktige under hela mandatperioden.

mordet på 28-åriga kvinnan

40-åringen ville döda någon

Notiser En man i 40-årsåldern har häktats för mordet på 28-åriga kvinnan i Märsta. Mannen har erkänt brottet och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Misstänkt mord i Valsta

En gripen för mordet

Blåljus Polisen meddelar under kvällen att en person gripits misstänkt för mord på en 28-årig kvinna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening