Foto: Sigtuna kommun
Erik Langby och Olov HolstFoto: Marie-Therese Karlberg

Sigtuna Bostadsförmedling-Ska man skratta eller gråta?

Insändare från Hyresgästföreningen i Sigtuna som bemöts av Olov Holst (M) och Erik Langby (M)

En ny bostadsförmedling startade 1 september 2020, på uppdrag av kommunfullmäktige. Mot en kostnad på 200 kr/år erbjuds den som är intresserad att stå i en gemensam kö för flera hyresvärdar (f n SigtunaHem, Wåhlins, FastPartner m fl). Den som anmäler sig senast 210228 får med sig sina tidigare insparade köpoäng från SigtunaHem och vi förmodar att detsamma gäller även för den som köat hos någon av övriga hyresvärdar som ingår i den nya förmedlingen.

Kostnad 200 kr/år för plats i kön samt en avgift på 625 kr den dag då lägenhet förmedlas. Vad vi förstått så tillfaller förmedlingsavgiften Sigtuna Bostadsförmedling – trots att det är respektive hyresvärd som tar hand om allt annat kring uthyrningen (t ex kontraktsskrivning, nyckelutlämning mm).

Men så till det ledsamma eller skrattredande! Kommunfullmäktige har precis beslutat att den årliga kostnaden för att stå i kö hos Sigtuna Bostadsförmedling ska höjas till 250 kr/år från och med 210101. Förmedlingen har bara varit öppen i 3 månader, många har inte ens hunnit anmäla sig till kön, när fullmäktige beslutar att avgiften ska höjas, inte bara lite utan med hela 25%. Vad handlar detta om egentligen?

  • Hyresgästföreningen Sigtuna

Svar från Olov Holst och Erik Langby

Den kommunala bostadsförmedlingen Sigtuna Bostadsförmedling AB ansvarar för det administrativa arbetet att ta emot bostadssökande, att administrera registret över sökande och att tilldela bostäder i relation till kötid. Detta arbete är självklart förenat med kostnader. Förmedlingen har personal och lokaler. Förmedlingen har också investerat i ett datasystem som gör det möjligt för intresserade att söka bostad och för förmedlingen att hålla ordning på kön. Sigtuna Bostadsförmedling har ingen annan intäktskälla än de avgifter som de sökande betalar. Avgifterna som fastställs av Kommunfullmäktige är satta för att förmedlingen skall kunna redovisa ett plus/minus nollresultat.

Det är förhållandevis enkelt att budgetera kostnaderna för en förmedling. Det är dock betydligt svårare att budgetera intäkterna eftersom vi inte på förhand kunde veta hur många som ville stå i bostadskön. I den första budgeten beräknades att en årskostnad för att stå i kö på 200 kr skulle räcka för att täcka kostnaderna. Nu har det visat sig att det är färre sökande än förväntat, vilket innebär att avgiften redan nu behövt höjas till 250 kr. Vilken avgift som i framtiden behöver tas ut kommer att bestämmas av antalet köande.

Bostadsförmedlingen bedrivs legalt i form av ett dotterbolag till AB Sigtunahem. Om förmedlingen inte får full täckning för sina kostnader uppstår en förlust som inte kan täckas på annat sätt än att AB Sigtunahem skjuter till pengar till dotterbolaget. Det som då skulle bli effekten blir att de personer som redan idag är hyresgäster hos Sigtunahem får vara med och betala för en del av de kostnader som är förknippade med sökandet av bostäder i sex olika bolags lägenhetsbestånd. En sådan situation är för oss oacceptabel. Det är en helt rimlig förutsättning för förmedlingen att hela kostnaden skall täckas av de som söker bostad och inte av någon annan.

  • Erik Langby (M), ordförande Sigtuna bostadsförmedling AB
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Debatt David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Debatt Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Debatt Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Debatt I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Debatt Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Debatt Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Debatt Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Debatt Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

Debatt I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Debatt Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Debatt Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Debatt Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Debatt I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening