Foto: Sigtuna kommun
Erik Langby och Olov HolstFoto: Marie-Therese Karlberg

Sigtuna Bostadsförmedling-Ska man skratta eller gråta?

Insändare från Hyresgästföreningen i Sigtuna som bemöts av Olov Holst (M) och Erik Langby (M)

En ny bostadsförmedling startade 1 september 2020, på uppdrag av kommunfullmäktige. Mot en kostnad på 200 kr/år erbjuds den som är intresserad att stå i en gemensam kö för flera hyresvärdar (f n SigtunaHem, Wåhlins, FastPartner m fl). Den som anmäler sig senast 210228 får med sig sina tidigare insparade köpoäng från SigtunaHem och vi förmodar att detsamma gäller även för den som köat hos någon av övriga hyresvärdar som ingår i den nya förmedlingen.

Kostnad 200 kr/år för plats i kön samt en avgift på 625 kr den dag då lägenhet förmedlas. Vad vi förstått så tillfaller förmedlingsavgiften Sigtuna Bostadsförmedling – trots att det är respektive hyresvärd som tar hand om allt annat kring uthyrningen (t ex kontraktsskrivning, nyckelutlämning mm).

Men så till det ledsamma eller skrattredande! Kommunfullmäktige har precis beslutat att den årliga kostnaden för att stå i kö hos Sigtuna Bostadsförmedling ska höjas till 250 kr/år från och med 210101. Förmedlingen har bara varit öppen i 3 månader, många har inte ens hunnit anmäla sig till kön, när fullmäktige beslutar att avgiften ska höjas, inte bara lite utan med hela 25%. Vad handlar detta om egentligen?

  • Hyresgästföreningen Sigtuna

Svar från Olov Holst och Erik Langby

Den kommunala bostadsförmedlingen Sigtuna Bostadsförmedling AB ansvarar för det administrativa arbetet att ta emot bostadssökande, att administrera registret över sökande och att tilldela bostäder i relation till kötid. Detta arbete är självklart förenat med kostnader. Förmedlingen har personal och lokaler. Förmedlingen har också investerat i ett datasystem som gör det möjligt för intresserade att söka bostad och för förmedlingen att hålla ordning på kön. Sigtuna Bostadsförmedling har ingen annan intäktskälla än de avgifter som de sökande betalar. Avgifterna som fastställs av Kommunfullmäktige är satta för att förmedlingen skall kunna redovisa ett plus/minus nollresultat.

Det är förhållandevis enkelt att budgetera kostnaderna för en förmedling. Det är dock betydligt svårare att budgetera intäkterna eftersom vi inte på förhand kunde veta hur många som ville stå i bostadskön. I den första budgeten beräknades att en årskostnad för att stå i kö på 200 kr skulle räcka för att täcka kostnaderna. Nu har det visat sig att det är färre sökande än förväntat, vilket innebär att avgiften redan nu behövt höjas till 250 kr. Vilken avgift som i framtiden behöver tas ut kommer att bestämmas av antalet köande.

Bostadsförmedlingen bedrivs legalt i form av ett dotterbolag till AB Sigtunahem. Om förmedlingen inte får full täckning för sina kostnader uppstår en förlust som inte kan täckas på annat sätt än att AB Sigtunahem skjuter till pengar till dotterbolaget. Det som då skulle bli effekten blir att de personer som redan idag är hyresgäster hos Sigtunahem får vara med och betala för en del av de kostnader som är förknippade med sökandet av bostäder i sex olika bolags lägenhetsbestånd. En sådan situation är för oss oacceptabel. Det är en helt rimlig förutsättning för förmedlingen att hela kostnaden skall täckas av de som söker bostad och inte av någon annan.

  • Erik Langby (M), ordförande Sigtuna bostadsförmedling AB
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening