Sigtunas politiska styre hör till de minst jämställda i landet mellan åren 2006-2014Foto: facebook.com/arkiv
Sigtuna bland de minst jämställda kommunerna
Sigtuna kommun är en av de minst jämställda kommunerna i landet sett ur ett politiskt perspektiv.
Bara tre kommuner i länet är mindre jämställda politiskt än vad Sigtuna kommun är; Salem, Österåker och Nykvarn. Sigtuna kommun rankas på plats 245 i landet enligt Mitt i Stockholm som hänvisar till siffror från Sveriges kommuner och landsting.
Som underlag till placeringen räknas representation av kvinnor i fullmäktige, avhopp ur fullmäktige och andel kvinnliga ordföranden i Kommunstyrelsen, det gäller mandatperioderna från 2006-2014. Danderyd och Stockholm kommer in på plats 4-5 i riket, grannkommunen Väsby på plats 15.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.