Semmeldagen slog rekord igen
Semmeldagen innebar rekord på semlor igen hos Bistro Valvet i Sigtuna: - Vi har haft fullt upp sen tidig morgon, säger Abraham "Abbe" Gumussoy, ägare.
Då var det dags för årets Fettisdag igen och kommuninvånare har som som vanligt gått man ur huse för att slå till med en semla. Överallt kommunen skyltar caféerna med semlor. Semmelätandet har dock pågått ett tag:
– Vi har haft stor efterfrågan på semlor i flera veckor nu, men på fettisdagen så är det extra mycket, berättar Abraham Gumussoy som driver Bistro Valvet i Sigtuna tillsammans med sin bror.
Startade tidig morgon
Bistro Valvet har bland annat haft två stora företagsbeställningar på hundratals semlor. Utöver det har det varit svängdörrar i fiket:
– Vi har hållit på sen tidig morgon och det känns som att det blir rekord i år, säger Abraham Gumussoy.
Nytt recept
Bakningen av semlorna görs av Antonio Gumussoy som brukar experimentera med deg, grädde, mandelmassa och socker för att hitta den perfekta kombinationen:
– I år var det extra stora socker på toppen och rostade mandlar i massan, säger Antonio.
Finns kvar efteråt
Även efter Fettisdagen kommer semlorna att finnas kvar i sortimentet några dagar eller så länge efterfrågan håller i sig:
– Det brukar vara många som kanske inte hinner komma in på fettisdagen som kommer efteråt och handlar eller fikar, fortsätter Antonio.