Sigtuna kommun har antagit en plan för att utveckla biblioteken för framtiden: - Studier visar att läsning höjer kunskapsresultaten i alla ämnen, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.
Barn- och ungdomsnämnden antog den nya biblioteksplanen före midsommar kallad ”Framtidens skolbibliotek”. Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun ska planen stärka grundskolans skolbiblioteksverksamhet genom att skapa en likvärdig och långsiktig verksamhet som gynnar elevers kunskapsinhämtning.
Verksamheterna ska stärkas med en central skolbibliotekariepå 50 procent under kommande läsår. Bibliotekarien ska bland annat ha ansvar för det överrappande arbetet, leda kommunens skolbibliotek och leda övergripande läsprojekt med fokus på yngre barn.
Skolbibliotekstjänster inrättas även på S:t Olofs skola, Ekillaskolan och Valstaskolan. – Vår förhoppning och övertygelse är att Framtidens skolbibliotek kommer att öka läsningen på såväl skoltid som fritid och bidra till att vi i större utsträckning tillvaratar nyanländas och flerspråkiga elevers behov, säger Carmen Blom, biträdande förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.