Satsning på hälsoinformatörer ska förebygga sjukdomar bland kommuninvånare
Satsningen på hälsoinformatörer i kommunen går vidare och nu hr 16 personer rekryterats: - Förhoppningen är att hälsoinformatörerna blir en permanent och naturlig del i kommunens hälsofrämjande arbete precis som den har blivit i Botkyrka, säger Kerstin Alksten, utvecklingsstrateg i Sigtuna kommun, i ett pressmeddelande.
märsta.nu har tidigare rapporterat om hälsoinformatörer som ett lyckat projekt för att informera invånare om sjukdomar och hur man förebygger en del av dessa. Kommunen har rekryterat 16 personer, både män och kvinnor och i olika åldrar med ett brett kontaktnät och kunskap om olika kulturer:
– Många invånare som är utrikes födda kommer inte på screening av exempelvis mammografi. Det kan ha att göra med att det är svårt att ta till sig skriftlig information eller bero på vanor och kulturella skillnader. Här tror vi att möten på det egna modersmålet med en person som förstår ens kulturella bakgrund är rätt sätt att kommunicera riskerna för hur cancer kan förebyggas, säger Kerstin Alksten utvecklingsstrateg på Sigtuna kommun i ett pressmeddelande.
Kan utbilda valinformatörer
Informatörerna utbildades 7:e oktober vid en dag på Forum i Märsta och nu kommer de att turnera runt i kommunen i allt i från SFI till gymnasiet, familjecentrum och språkkaféer. Om informatörerna blir ett lyckat projekt kanske kommunen i framtiden kommer att utbilda valinformatörer som ska tala om vikten att rösta för att påverka sin situation i både kommun och i samhället.
– Det handlar i förlängningen om att värna demokratin och det är också en viktig del i det hälsofrämjande arbetet, fortsätter Kerstin Alksten.