Foto: Insändarbild

Sanitära problem på Frejgatan: Folk dumpar sopor

Återigen har boende på Frejgatan problem med sophanteringen, ett sopberg har byggts upp i anslutning till sopstationen: - Kommunerna brottas med oerhörda kostnader vad gäller nedskräpning och detta belastar Skattekollektivet – helt i onödan då vi har möjligheter att göra rätt, säger Maria Vikström Nordmar på Sigtuna Vatten & Renhållning

märsta.nu har tidigare rapporterat om sopberget vid Frejgatan där det slängs hushållssopor utanför containern. Men trots att Sigtuna Vatten & Renhållning är medvetna om problemet har man inte lyckats hitta en åtgärd. En läsare hörde av sig om saken under torsdagen:
– Detta möts vi av minst en gång i veckan på Frejgatan 39 vändplan i Valsta. Detta innebär att det kommer råttor i bostadsområdet samt skator som pickar sönder påsar och skräpar ner. Inte nog med det, förbipasserande hundar äter rester och blir dåliga därmed dyra veterinärsbesök. Föreningen har varit i kontakt med Sigtuna kommun i omgångar säger dem, men att de inte gör något åt saken. Skäms att bo i denna kommun. Att inte kunna investera med ordentliga soptunnor som på andra områden är ju märkligt när pengar spenderas på lekplatser och utegym. Boende här i området är ytterst besvikna och vill ha fint område att bo på.

Problemet är människorna som dumpar
Maria Vikström Nordmark, avfallsstrateg på Sigtuna Vatten & Renhållning, berättar att problemet inte är sopkärlens storlek utan ”de människor som gör på detta sätt”
– Sigtuna kommun och vi Sigtuna Vatten & Renhållning AB – som har mandat att tömma avfall (lagstyrt), vi tillhandahåller kärl och tömmer enligt det behov som fastighetsägaren har.

Enligt Maria Vikström är det personer som inte tillhör föreningen som går till containern för att slänga avfallet. Då kan man inte göra mer än att städa och sanera tillsammans med fastighetsägaren enligt henne.
– Jag kontrollerar nu med Märsta Hus 1 hur snabbt vi kan hjälpa till med sanering.

Är lagbrott
Den aktuella bostadsrättsföreningen Märsta Hus 1 kommer nu att ställa om sin avfallshantering för att komma ur situationen med dumpning av sopor. Maria Vikström Nordmark poängterar att det är ett lagbrott att dumpa sopor:
– Kommunerna brottas med oerhörda kostnader vad gäller nedskräpning och detta belastar Skattekollektivet – helt i onödan då vi har möjligheter att göra rätt.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening