Foto: Daniel Iskander/Genrebild

Samhall anställde personal till Arlanda utan funktionshinder

Samhall vann upphandling om städning på Arlanda, men då nyanställde man personal utan funktionshinder och frångick verksamhetens uppdrag avslöjar Uppdrag Granskning.

Uppdrag Granskning avslöjar att Samhall som har som uppdrag att anställa personer med funktionsnedsättning som står långt från arbetsmarknaden upprepade gånger anställt personal som inte är varken det ena eller andra. I samband med upphandlingen om städning som man vann på Arlanda för några år sedan så återanställde man personal från den städfirma som hade förlorat upphandlingen och städat där i många år. Personalen var dock hade dock funktionsnedsättning.

Dessutom ska uppdraget som det innebär att städa Arlanda även omfatta att personal ska hjälpa till med utrymning vid nödläge eller att personalen ska uppnå säkerhetsklassning. På grund av att man inte når upp till kvalitetskraven så tvingas man betala vite till Swedavia.

En tidigare områdeschef för Samhall i Stockholm vittnar för Uppdrag granskning om att den bästa och starkaste personalen skulle till Arlanda.
– Där kom också kraven om att de ska gå kanske flera mil om dagen, städa och sådana saker. De kan inte gå med rullator, de måste klara svenska språket, säkerhetsklassas och allting. De hade också olika funktionsnedsättningar med att jobba socialt eller att de inte klarade stora grupper, men det togs inte hänsyn till någonting, säger han enligt SVT.

2015 går man förbi Arbetsförmedlingen som hänvisar Samhall personer och direktanställer 28 personer från ett städbolag som tidigare städade på Arlanda. Anledningen var ”särskilda omständigheter” om att under begränsad till anställa personer utan funktionsnedsättning.

2018 vinner man också upphandlingen om att städa Terminal 5, vilket innebär att man måste ha 450 anställda på Arlanda. Men även här har Samhall svårt med bemanningen. När personal sparkas från det bolag som städat flygplatsen så får flera av dem anställning hos Samhall, men först efter att de klassats med en funktionsnedsättning.

Samhall dementerar uppgifterna. Man hänvisar till att Arbetsförmedlingen bestämt vilka som ska få jobb. I ett mail till Uppdrag granskning skriver dem att ett fåtal anställda tidigare arbetat inom städbranschen, en av dessa hade förslitningsskada i axeln, en annan var blind på ena ögat.
– Vi känner inte igen att vi skulle ha anställda med en bakgrund inom städbranschen som inte har någon funktionsnedsättning inom skyddat arbete, står det i mailet till UG enligt SVT.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening