I Upplands-Bro upphörde bränderna över en natt. Foto: Magnus Granhagen/Bingofoto

Så stoppades bilbränderna i grannkommunen

Brandkåren Attunda lyckades stoppa en negativ trend med brända bilar i grannkommunen Upplands-Bro: Det handlar om relationer och samarbete – med kommunen, ungdomar, skolor och även en organisation som Fryshuset. Hittar vi samarbetet hittar vi lösningen, säger Ola Carlén till tidningen Brandsäkert.

Natten mot söndag drabbades Märsta av flera anlagda bränder inom kort tid, polisen rubricerade samtliga som skadegörelse genom brand. I Upplands-Bro lyckades brandkåren genom samarbete med Fryshuset och Lugna Gatan att få stopp på organiserade bilbränder. Brandkåren Attundas strateg säger till tidningen Brandsäkert att det handlat om relationer och samarbete – med kommun, ungdomar, skolor och även Fryshuset. Om man hittar samarbetet så hittar man lösningen enligt Carlén.

Bara från en natt till en annan ska bränderna ha varit borta.
– Ofta bidrar flera typer av insatser till att något upphör, men just här blev det väldigt tydligt att samarbetet med Fryshuset påverkade situationen, uppger Tomas Wrådhe, distriktschef på Brandkåren Attunda.

Payam ”Peppe” Boroodjeni, platschef på Fryshuset i Husby, berättar att bilbränder ofta förklaras med ”Social oro” i media, något som han menar inte stämmer. Utan det är istället ett tecken på utanförskap. Ofta är det unga vuxna män som inte känner sig välkomna i samhället som ligger bakom. Upplands-Bro har i likhet med Sigtuna kommun omfattande fritidsverksamhet, men de som ligger bakom bränderna söker sig sällan till organiserade verksamheter.

Upplands-Bro har idag ett partnerskap med Lugna Gatan och Fryshuset som man precis förlängt med.
– Vi måste se och möta barn och ungdomar innan de blir äldre, säger han. Det handlar om att se utanförskapet och åtgärda det. Ungdomarnas frustration är en del av ett större problem – misslyckad integration. Här behöver vi få helheten att fungera; nyanlända, hur kommer de in i samhället? Hur får de ett bra jobb? Vi kan inte endast åtgärda det som har brunnit, då åker vi bokstavligen bara runt och släcker bränder, säger Agel Elrubay på Lugna Gatan till Brandsäkert.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening