Foto: Jamshid Jamshidi

Så ska granbarkborren stoppas

Granbarkborren stökar till det i skogar runt om i kommunen och på andra håll i länet: - Det är en stor skillnad i utbredning som vi ser nu. Skador som orsakats av granbarkborre 2018–2021 ligger på ungefär 26 miljoner skogskubikmeter, uppger Cecilia Böhme, arbetsledare för naturvård, Sigtuna kommun.

Det varmare klimatet lär vara orsaken till att granborkbarren fått fäste i länet. Tidigare har det varit för kallt men de senaste årens värme är en bidragande orsak. I kommunen har flera skogsområden fått avverkas. Sigtuna kommun imiterar ett arbete för att minska angreppen.
– Det är en stor skillnad i utbredning som vi ser nu. Skador som orsakats av granbarkborre 2018–2021 ligger på ungefär 26 miljoner skogskubikmeter. Sätt det i jämförelse med de 67 åren innan, 1950–2017. Då låg angreppen på ungefär 10 miljoner skogskubikmeter. De senaste fyra åren har vi alltså tre gånger så stora angrepp som de senaste 60 åren sammanlagt, säger Cecilia Böhme, arbetsledare för naturvård, Sigtuna kommun.

Skogsägare har ett ansvar att följa skogsvårdslagen som reglerar hur skadeinsekter ska bekämpas. Kommunen kartlägger skogarna med fokus på riskträd längs med vandringsleder, vägar och bebyggelse. Döda granar med hål i är sådana som angripits. Dessa granar får vara kvar eftersom de inte utgör spridningsrisk. Man kan känna igen ett träd som angripits genom att titta på stammarna och se borrhåll samt kanelfärgat borrmjöl. Även att det ligger gröna barr under granen. Hittar man sådana angrepp så kan man felanmälan via kommunens felanmälan-app.

Här kan du läsa mer om kommunens arbete

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening