Så ska granbarkborren stoppas
Granbarkborren stökar till det i skogar runt om i kommunen och på andra håll i länet: - Det är en stor skillnad i utbredning som vi ser nu. Skador som orsakats av granbarkborre 2018–2021 ligger på ungefär 26 miljoner skogskubikmeter, uppger Cecilia Böhme, arbetsledare för naturvård, Sigtuna kommun.
Det varmare klimatet lär vara orsaken till att granborkbarren fått fäste i länet. Tidigare har det varit för kallt men de senaste årens värme är en bidragande orsak. I kommunen har flera skogsområden fått avverkas. Sigtuna kommun imiterar ett arbete för att minska angreppen.
– Det är en stor skillnad i utbredning som vi ser nu. Skador som orsakats av granbarkborre 2018–2021 ligger på ungefär 26 miljoner skogskubikmeter. Sätt det i jämförelse med de 67 åren innan, 1950–2017. Då låg angreppen på ungefär 10 miljoner skogskubikmeter. De senaste fyra åren har vi alltså tre gånger så stora angrepp som de senaste 60 åren sammanlagt, säger Cecilia Böhme, arbetsledare för naturvård, Sigtuna kommun.
Skogsägare har ett ansvar att följa skogsvårdslagen som reglerar hur skadeinsekter ska bekämpas. Kommunen kartlägger skogarna med fokus på riskträd längs med vandringsleder, vägar och bebyggelse. Döda granar med hål i är sådana som angripits. Dessa granar får vara kvar eftersom de inte utgör spridningsrisk. Man kan känna igen ett träd som angripits genom att titta på stammarna och se borrhåll samt kanelfärgat borrmjöl. Även att det ligger gröna barr under granen. Hittar man sådana angrepp så kan man felanmälan via kommunens felanmälan-app.