Foto: Riksbanken

Så mycket välfärd köper kommunen in

Sigtuna kommun ökade sina inköp av välfärdstjänster från privata utförare med 3,3 procent mellan åren 2008-2017.

Dagens Samhälle har kartlagt andelen välfärdstjänster som kommunerna köper in, det innebär skola, vård och andra tjänster. Sigtuna kommuns andel har ökat sedan 2008 från 12,4 procent till 15,4 procent. 2017 var dock ett år som kommunerna köpte mindre av boenden för nyanlända, jämfört med 2016 enligt Dagens Samhälle. I jämförelse med grannkommunen Väsby har Sigtuna fortfarande en låg andel inköp, Väsby ligger på 40 procent 2017, en ökning från 25,5 2008. Upplands-Bro ligger ungefär på samma nivå som Sigtuna kommun.

Täby, Solna och just grannkommunen Väsby är de som köper in störst andel välfärd externt. Täby ligger på 46,1 procent. 9 av 10 kommuner i rikstopplistan är från Stockholms län. Tia i riket är Vallentuna med 30,1 procent för 2017.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening