Foto: Pressbild

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

En sammanställning av de första samtalen visar att var femte äldre person som fortfarande bor hemma upplever ensamhet, samtidigt som hälften är intresserade av att delta i kommunens aktiviteter.

Hälsosamtalen möjliggörs med riktade statsbidrag till kommuner för att bekämpa ensamhet bland äldre och riktar sig till personer över 80 år i Sigtuna kommun som inte har kontakt med äldreomsorgen idag.

Annika Vogel, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun, förklarar att syftet med samtalen är att minska ensamheten och öka samhörigheten bland de äldre. Dessutom ger samtalen en bättre förståelse för problemets omfattning.

Under samtalen erbjuds de äldre att delta i olika aktiviteter som erbjuds av kommunen, såsom träffpunkter, promenadgrupper och senioryoga. En sammanställning av de första 89 samtalen visar att 21 procent av de äldre känner sig ensamma, medan 47 procent ökar sitt intresse för att delta i aktiviteter efter samtalet.

Cecilia Sidmalm, VD för Seniorglädje, berättar att många äldre uttrycker önskemål om nya aktiviteter som dansaftnar och körsång, och att det är viktigt för dem att kommunen lyssnar på deras behov.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening