Så många serveringar fuskar med maten
Sigtuna kommuns lisvmedelsinspektörer har medverkat i en länsomfattande insats där man kontrollerar att restauranger serverar det som verkligen står på menyn.
Nio restauranger i kommunen har kontrollerats huruvida de serverar det som verkligen står på menyn, alltså om det är parmaskinka, parmesanost, olivolja, fetaost eller oxfilé. Man har också kontrollerat om det som presenterades som KRAV-märkt eller ekologiskt verkligen var det.
Det fanns några avvikelser bland serveringarna i kommunen. Totalt i länet kontrollerades 199 serveringar men 30 procent av de som sa sig servera parmaskinka eller parmesanost hade annat på tallriken. Generellt sett fick gästen vad man betalat för, det vill säga restaurangen bytte inte ut det som stod på menyn mot billigare alternativ.
Just parmaskinka och parmesan visade den största avvikelsen, olivolja, fetaost och nötkött som uppgavs vara svenskt fick avvikelse i 13 procent av kontrollerna. Oxfilén visade sig vara oxfilé i 97 procent av fallen.