Äkta parmesan med en stämpelFoto: Stockholms stad

Så många serveringar fuskar med maten

Sigtuna kommuns lisvmedelsinspektörer har medverkat i en länsomfattande insats där man kontrollerar att restauranger serverar det som verkligen står på menyn.

Nio restauranger i kommunen har kontrollerats huruvida de serverar det som verkligen står på menyn, alltså om det är parmaskinka, parmesanost, olivolja, fetaost eller oxfilé. Man har också kontrollerat om det som presenterades som KRAV-märkt eller ekologiskt verkligen var det.

Det fanns några avvikelser bland serveringarna i kommunen. Totalt i länet kontrollerades 199 serveringar men 30 procent av de som sa sig servera parmaskinka eller parmesanost hade annat på tallriken. Generellt sett fick gästen vad man betalat för, det vill säga restaurangen bytte inte ut det som stod på menyn mot billigare alternativ.

Just parmaskinka och parmesan visade den största avvikelsen, olivolja, fetaost och nötkött som uppgavs vara svenskt fick avvikelse i 13 procent av kontrollerna. Oxfilén visade sig vara oxfilé i 97 procent av fallen.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening