Så många beviljades skuldsanering
Antalet beviljade skuldsaneringar i kommunen minskade under 2022 men är fortsatt på en högre nivå än för tre år sedan.
Under pandemiåren ökade skuldsaneringarna och 2020 var det 81 personer som beviljades skuldsanering, 2021 var det 80. Antalet var kvar på samma nivå 2022 med 82 skuldsaneringar. Siffran är klart högre än för tre år sedan, 2019, då 70 kommuninvånare beviljades sanering.
Intresset för att genomgå skuldsanering är dock stort. Det har ökat markant sedan 2019, från 132 till 184. Under pandemiåren var det cirka 210 kommuninvånare som ansökte 2020 och 2021.
– Vi vet inte om det är det är det ekonomiska läget i Sverige som gör att antalet ansökningar ökar just nu, det kan bero på flera faktorer, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.
Långt ifrån alla beviljas alltså skuldsanering. För att Kronofogden ska bevilja måste den skuldsatta gjort tydliga ansträngningar för att förbättra sin situation, genom att exempelvis försökt öka inkomsterna och minska kostnaderna. Ett annat krav är att personen inte kan betala tillbaka sina skulder under överskådlig tid, vilket kan vara mellan 7-15 år.
– Du behöver både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder, och kunna visa att du ansträngt dig för att förbättra din situation, säger Per-Olof Lindh. Till exempel försökt öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk, berättar Per-Olof Lindh.
Kommunens budget- och skuldrådgivare kan vara till hjälp, man kan behöva söka via dem.
– Vi ser ofta att ansökningar som gjorts med hjälp av budget- och skuldrådgivare är kompletta. Det har visat sig vara en framgångsfaktor både för att få och klara av en skuldsanering, säger Per-Olof Lindh.