Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv
Lars Björling, Samling för Sigtuna.Foto: Sigtuna kommun

Så blir taxehöjningarna i kultur- och fritidsverksamheten

De nya taxorna i kultur- och fritidsverksamheten ska klubbas innan jul. Bland nyheterna finns att ett gårdskort införs som kostar 50 kronor för fritidsverksamheten.

Kultur- och fritidsförvaltningen behöver spara in 1,9 miljoner. Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, uppger för märsta.nu att det taxorna generellt ska höjas med 10 procent vilket ska utgöra 1,3 miljoner av sparbetinget.
– Den största delen av intäkterna från taxor kommer från badanläggningarna. Senast badtaxorna höjdes var i augusti 2015 när den dåvarande majoriteten prognostiserade ett underskott på årsbasis, skriver Björling i mail till märsta.nu

Björling poängterar att taxorna ändå är lägre i Sigtuna kommun i jämförelse med andra platser i länet:
-Det går inte att jämföra rakt av då badanläggningarna har olika utbud, men tendensen är tydlig att vi ligger lågt och kommer fortsatt att ligga lågt även efter en höjning då vi höjer från låga nivåer.

Ökade elkostnader
En annan anledning till höjningen är att elnätskostnader ökat med 450 000 kronor för kultur- och fritidsverksamheten i år, då anser Björling att det är rimligt att den som badar betalar.

För vissa socioekonomiska svada grupper som barn/ungdomar/pensionärer/studerande kommer ingen höjning att göras överhuvudtaget. En del lokaler kommer också att höjas eftersom ingen justering gjorts sedan 2006.

Gårdskort införs
Ungdomarna kommer att få lösa ett gårdskort för 50 kronor, det är något som återinförs i kommunen, dels för att man ska ha koll på vem som kommer och går in i lokalerna.
– För att markera att kortet är en slags värdehandling tas en avgift om 50 kr/år ut. Den ungdom som inte kan betala kan få utföra något nyttigt på fritidsgården och på så sätt ”arbeta av” kostnaden för kortet. Ingen ungdom kommer att bli utestängd från fritidsgården, säger Lars Björling.

Nolltaxan kvar
Det råder fortsatt nolltaxa för barn och ungdomar att hyra planer och hallar, seniorer kommer dock att drabbas av en liten höjning och externa besökare för en ännu större höjning.

Ingen privatisering
Björling vill också poängtera att ingen badanläggning kommer att privatiseras som Steffen Oxenvad (S) skrivit i en insändare:
– Det är en del av den socialdemokratiska kampanjen att sprida osanningar om Regnbågskoalitionens Mål & Budget. Det är bara att läsa innantill så ser man att vi ska göra en utredning om det vore en bra idé att lägga ut hela, eller delar av driften på entreprenad.

Liberalerna vill se tandvård som en del av sjukvården

Politik Liberalerna i Stockholms län föreslår att tandvården fullt ut ska integreras i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet. Förslaget antogs vid partiets förbundsårsmöte under helgen och syftar till att göra tandvården billigare och mer tillgänglig.

Nytt samarbete för att främja ungas läsning

Nyheter Sigtunastiftelsen och Handelsbanken Sigtuna inleder ett nytt samarbete för att stärka barn och ungas läsintresse. Med ett bidrag på 25 000 kronor per år under 2025 och 2026 ska Sigtunastiftelsens bibliotek kunna köpa in mer barn- och ungdomslitteratur.

Tonåringar i mindre bråk under natten

Blåljus Flera tonåringar var inblandade i ett mindre bråk i Steningehöjden natten mot måndag. Polisen kallades till platsen, men inga skador rapporterades och inget brott misstänks.

Fortsatt stort behov av arbetskraft

Nyheter Den 16 april fanns det 228 platsannonser för lediga jobb i Sigtuna kommun publicerade via Arbetsförmedlingen. Annonserna motsvarade totalt omkring 700 tjänster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening