Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Så är alkohol- och droganvändningen bland ungdomarna

Skolelever i åk 9 och 2 på gymnasiet har deltagit i den så kallade Stockholmsenkäten som kartlägger ungas alkohol- och drogvanor.

Andelen som dricker alkohol bland kommunens elever i åk 9 och 2 på Gymnasiet fortsätter vara relativt låg enligt Sigtuna kommun som tagit del av den så kallade Stockholmsenkäten.
– Sedan 2012 har andelen ungdomar som inte dricker alkohol i stort sett fördubblats. Den tydligaste förändringen ser vi bland pojkar. Flickors alkoholanvändning går också nedåt men inte lika tydligt som hos pojkarna, säger Karin Gibson, säkerhetsstrateg som arbetar kommunövergripande med bland annat alkohol- och drogprevention i Sigtuna kommun, till kommunens hemsida.

Ökning av vitt snus
Användandet av så kallat vitt snus ökar medan traditionellt snus minskar, en anledning till det kan vara att vitt snus marknadsförs mycket på sociala medier. Gibson anser att det är viktigt att vitt snus också minskar.
– Det vita snuset innehåller nikotin som är ett nervgift och starkt beroendeframkallande. Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän vid 25-års ålder och detta nervgift kan öka både risken för beroendesjukdomar och skapa abstinens som kan påverka koncentrationsförmågan. Inte direkt toppen för ungdomar som försöker fokusera på skolarbete, förklarar Gibson.

Rökning minskar
Gällande rökning så är det tydligt att cigarettrökning minskar där endast en procent av åk 9-elever röker dagligen jämfört med sex procent för åtta år sedan. För åk 2 på gymnasiet är det tre procent, vilket är en nedgång från 2012 då siffran var 12 procent. Andra siffror från undersökningen visar att åtta procent av elever i åk 9 och 14 procent i åk 2 testat narkotika någon gång.

Inte alla får välja partner
I denna upplaga av enkäten har eleverna fått svara på frågor kring om någon bestämmer vem man ska leva tillsammans med eller gifta sig med. 15 procent svarade att de får välja själva men att partnern måste bli accepterad av föräldrarna med hänvisning till krav på religion, utbildning eller etnicitet. Svaret var jämt fördelat mellan killar och tjejer. Tre procent uppger att de inte får välja partner alls.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening