Foto: Arkiv

Så användes pengarna

Nytt för i år är att partierna måste redovisa vad man gjort med partistöd och andra medel som man fått från kommunen. Men de flesta har vaga verksamhetsbeskrivningar vilket försvårar granskningen för utomstående.

Partierna har vaga beskrivningar över vad de har gjort av medlen som kommunen betalat ut. märsta.nu har tidigare rapporterat om hur mycket partierna fick ut för 2015. Nytt för i år är att man behöver skicka in en beskrivning av vad man gjort för pengarna. De flesta partier skriver att de bedrivit lokalt partiarbete. De största partierna Moderaterna och Socialdemokraterna som tillsammans fick ut nästan 1,5 miljoner kronor har skrivit minst av alla. Båda partierna har ungefär samma redogörelse; ”Lokalt partiarbete” (S) samt ”Bedrivit politiskt arbete för Sigtuna kommuns bästa” (M).

Samtliga fullmäktigepartier utom Centerpartiet har lämnat in skrivelser. De flesta har rest runt på olika kommundagar som partierna arrangerar ute i landet. Pengarna har även använts för reklam, tryck, konferenser, kryssningar. Stora delar går till anställda samt lön och utbildningar. Stora summor går också till partiernas länsförbund, Liberalerna skriver att de får tillbaka medlen därifrån i samband med valet 2018 medan exempelvis Vänsterpartiet skickat över 80 000 kronor för att få hjälp med utbildningar och svar på frågor. Sverigedemokraterna har använt 5000 kronor för att informera Sigtuna kommuns ungdomar.

Partierna kan ansöka om ungdomsbidrag, utbildningsbidrag, administrativt stöd och sedan den renodlade partistödet som betalas ut beroende på antal mandat i fullmäktige.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening