Foto: Arkiv

Så användes pengarna

Nytt för i år är att partierna måste redovisa vad man gjort med partistöd och andra medel som man fått från kommunen. Men de flesta har vaga verksamhetsbeskrivningar vilket försvårar granskningen för utomstående.

Partierna har vaga beskrivningar över vad de har gjort av medlen som kommunen betalat ut. märsta.nu har tidigare rapporterat om hur mycket partierna fick ut för 2015. Nytt för i år är att man behöver skicka in en beskrivning av vad man gjort för pengarna. De flesta partier skriver att de bedrivit lokalt partiarbete. De största partierna Moderaterna och Socialdemokraterna som tillsammans fick ut nästan 1,5 miljoner kronor har skrivit minst av alla. Båda partierna har ungefär samma redogörelse; ”Lokalt partiarbete” (S) samt ”Bedrivit politiskt arbete för Sigtuna kommuns bästa” (M).

Samtliga fullmäktigepartier utom Centerpartiet har lämnat in skrivelser. De flesta har rest runt på olika kommundagar som partierna arrangerar ute i landet. Pengarna har även använts för reklam, tryck, konferenser, kryssningar. Stora delar går till anställda samt lön och utbildningar. Stora summor går också till partiernas länsförbund, Liberalerna skriver att de får tillbaka medlen därifrån i samband med valet 2018 medan exempelvis Vänsterpartiet skickat över 80 000 kronor för att få hjälp med utbildningar och svar på frågor. Sverigedemokraterna har använt 5000 kronor för att informera Sigtuna kommuns ungdomar.

Partierna kan ansöka om ungdomsbidrag, utbildningsbidrag, administrativt stöd och sedan den renodlade partistödet som betalas ut beroende på antal mandat i fullmäktige.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening