Olov Holst och Irene SvenoniusFoto: Moderaterna

(S) svartmålar Stockholms sjukvård

Region Stockholm har Sveriges kortaste vårdköer med ett brett utbud av vårdgivare och valfrihet. Socialdemokraternas påståenden om att det är brist på vård i regionen är således ännu ett exempel på deras svartmålning av Stockholm. Det måste få ett stopp.

I en insändare till märsta.nu den 30 mars målar oppositionspolitikerna Talla Alkurdi (S) och Marie Axelsson (S) upp en bild av vården i Stockholm som knappast stämmer överens med verkligheten. Antalet anställda i regionens egenägda vård har ökat, inte minskat. Det gäller även specifikt sjuksköterskor. Titta också på Uppdrag Gransknings genomgång av vården i alla Sveriges regioner. Den visade att Region Stockholm har bäst vård i Sverige, baserat på att huvudstadsregionen har kortast vårdköer och tillgängligast sjukvård.

Men bara för att Region Stockholm är bäst i Sverige betyder inte det att vi moderater är nöjda. Steg för steg ska vården bli ännu bättre. I år har den blågröna koalitionen därför beslutat om en rekordstor vårdbudget, där 352 miljoner kronor oavkortat går till att förbättra primärvården ytterligare. Det ska vara lätt att komma i kontakt med sin vårdcentral när man behöver den. Alla patienter som vill ska kunna lista sig hos en namngiven läkare.

Mot detta står Socialdemokraterna och deras parhäst Vänsterpartiet som vill begränsa valfriheten och lägga ned stora delar av den fristående vården. Bara i Stockholmsregionen riskerar över 150 vårdcentraler att stängas ned om vänsteroppositionen tar makten.
Att Socialdemokraternas plan för minskad valfrihet och färre vårdgivare skulle vara ett framgångsrecept för Sveriges bästa sjukvårdsregion är en ekvation som är svår att få ihop.

  • Irene Svenonius (M), finansregionråd
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening