Foto: NewFace/Jeanette Sundin

Rivningsbeslut leder till enorm stress

Sigtunahem (SH) har i över tio år renoverat samtliga lite äldre hus i sitt bestånd och Smedsgårdarna var bland dom sista och skulle tas sommaren/hösten 2021.

Förutom att byta stammar skulle fönster och ventilation bytas, ny el dras och badrummen kaklas. Vi hyresgäster var i princip i packstadiet, hade gjort våra val (mini,midi,maxi), skrivit under godkännandet av renoveringen och skickat in när SH plötsligt tvärvänder, pausar allt och börjar prata om att ev riva husen istället.

Självfallet leder det här till enorm stress och ångest för oss boende. Vi vill såklart bo kvar, det här är våra hem där vi lever och trivs men vi är också angelägna att bevara husen pga dess historiska och kulturella värde för Märsta.

Det är inte några gamla ruckel vi pratar om utan två väldigt fina unika hus byggda 1948 som man borde värna och ta hand om istället.

Som skäl till rivning har SH angivit följande:
– Tomten husen står på är dåligt utnyttjad/
– DÅLIG TEKNISK STATUS/ Fast det är ju därför man stamrenoverar
– DÅLIG ENERGIEFFEKTIVITET/ Ett hus som byggs idag ska enligt lag ha energiklass C (skalan går till G som är sämst), vi har ett D alltså snäppet under nyproduktion vilket enligt Boverket är väldigt bra så husen är således inga stora miljöbovar.
– ÄVEN MED RENOVERING KOMMER HUSEN INTE UPP I NYBYGGNADSSTANDARD.
– Fastigheterna är antagna i kommunens bostadspolitiska program som en möjlighet att skapa fler bostäder.

Om man ska tala klartext så är Smedsgårdarnas ”problem” att dom ligger väldigt centralt och att varje hus bara har fyra lägenheter. Tittar man på förslaget i det bostadspolitiska programmet vill SH bygga två höghus med ca 30 lgh i varje på platsen, varav det ena huset ska vara bostadsrätter.

Vi hyresgäster har tagit kontakt med ett flertal politiska partier i ett led att försöka stoppa en rivning. Miljöpartiet är dom enda som hittills återkopplat till oss vilket vi är väldigt glada för.

Vi har vidarebefordrat all muntlig och skriftlig information vi fått av SH till dem, så det dom säger är således inte tagit ut luften utan från vår kommunikation med bostadsbolaget. Sigtunahem själva hävdar att dom för dialog med kommunen och att dom vill få in en ansökan om rivningslov innan sommaren.

Vi hoppas innerligt att alla partier oavsett partifärg vill intressera sig för bevarandet av dessa hus, som är ALLA Märstabors kulturarv. Två juveler som binder samman det gamla Märsta med det nya moderna.
Låt oss vara rädda om det.

  • Samtliga hyresgäster på Smedsgårdarna

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening