Resenärer kan avvisas från bussar

För att hålla avstånd och undvika trängsel i kollektivtrafiken kan det i samband med skolstarten bli aktuellt med att resenärer avvisas.

SL kan få möjlighet att skingra trängsel på bussar eller kring stationer, hållplatser eller annat som rör kollektivtrafik. Det är en tillfällig lagändring som ska ge poliser, ordningsvakter, busschaufförer och andra förare rätt att avvisa passagerare rapporterar Mitt i Stockholm.
– Det finns i dag inte ett rättsligt stöd för till exempel en busschaufför att skingra trängsel ombord om det inte rör sig om en ordningsstörning. Och att det kan ske smittspridning räknas inte som en ordningsstörning, säger Johan von Sydow länsöverdirektör på Länsstyrelsen till Mitt i.

märsta.nu uppmärksammade de överfulla bussarna i våras då en läsare menade att många skolungdomar bara åker enstaka hållplatser.
– Om någon skapar trängsel genom att metvetet tränga sig ombord och därmed inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd, så får busschauffören med ökade befogenheter rättsligt stöd att säga ”nej, ni får vänta på nästa buss”, uppger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, för Mitt I.

SL kan behöva uppmana till ändrade skolstarttider, att man flyttar en kvart eller en halvtimme vilket kan göra stor skillnad för antalet resenärer.
– Vi måste hålla liv i att informera och fortsätta skapa tydlighet i vad som gäller. Förhoppningsvis så tar var och en sitt ansvar, fortsätter Tamsons enligt Mitt I Stockholm.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening