Repliken: Nu ropas det på bidrag-Landstedt är inte påläst eller insatt
Jag brukar sällan kommentera artiklar på nätet men läser en hel del och när jag läste ”Nu ropas det på bidrag” kände jag att detta är något som måste kommenteras. Man får börja med att vara tacksam att våra folkvalda politiker är så väl insatta och införstådda i hur både näringsliv och samhälle fungerar.
Jag är själv inte krögare men arbetar med redovisning och ser hur ekonomin ser ut för många företag. Jag tycker det är väldigt oförskämt att skriva en sådan artikel utan att vara påläst eller insatt i hur det fungerar i praktiken.
För det första så kostar den ölen i inköp snarare 21 kr/l men Bruno Landstedt kanske har alternativa inköpsställen än Systembolaget och bolag med partihandelstillstånd. För det andra så borde man kunna förstå att i en marknadsekonomi så säljer man inte varor och tjänster för inköpskostnaden då det inte är ekonomiskt hållbart.
Om man tar en restaurang som exempel såsom Bruno Landstedt gjort så har en normal restaurang 30-35 % i råvarukostnad (ölen och övriga varor) och en personalkostnad på 35-40 % (någon ska ju trots allt servera ölen) och så har de självfallet hyra, elkostnader och övrig overhead (någonstans ska ju ölen serveras) som uppgår till någonstans kring 20 %. Förutom dessa kostnader har man också avskrivningar, räntor på eventuella lån och så vidare. Det blir inte många kronor över och blir det något över ska det självfallet betalas skatt på det och inte enbart en gång utan två.
En gång när bolaget gör vinst och en gång när företagaren får ut vinsten då den vinsten inte är att likställa med den första hur märkligt det än låter, dubbelbeskattning underbart. Självklart har då företagaren även betalas mervärdesskatt på själva försäljningspriset vilket gör att 20 % av försäljningen bara avser en transaktionsskatt (mervärdesskatt) till Skatteverket.
Nu finns det självklart krögare som lyckats trots alla kostnader med att generera en vinst, de är få till antalet och sticker inte ut i förhållande till andra branscher. De flesta krogföretag är snarare levebrödsbolag där krögaren driver verksamheten enbart för att få ut en lön som i många fall är lägre än vad en normal anställning skulle ge men då arbetsmarknaden inte är så välkomnande mot alla så får man göra det man kan.
Många företag har påverkats av Covid-19 pandemin, vissa har haft positiv effekt medan många särskilt i besöksnäringen har haft en väldigt stor negativ inverkan. Detta är inget som de själva förorsakat utan är en följd av pandemin och något som de drabbats av. Dessa företagare har anställt medarbetare, betalat skatt och gjort rätt för sig i många år och bidragit till den välfärd vi har i Sverige idag genom de skatteintäkter de och alla andra genererat.
När nu några av dessa i mina ögon samhällsbärare drabbats extra hårt på grund av ryckigheten i de politiska besluten som gör att deras verksamheter utsätts för tvära kast från en dag till en annan och de inte får bedriva sina verksamheter på de premisser de startat och drivit sina företag då är det inte mer än rätt att Staten också kompenserar dem för detta och bistår dem i att överleva denna kris.
Jag har också alltid varit av uppfattningen att vi i Sverige visar solidaritet och hjälper de som behöver det, men det kanske inte gäller för alla?
- Daniel Drottgren, auktoriserad revisor
redaktion@marsta.nu