Daniel Drottgren, auktoriserad revisor.Foto: Privat

Repliken: Nu ropas det på bidrag-Landstedt är inte påläst eller insatt

Jag brukar sällan kommentera artiklar på nätet men läser en hel del och när jag läste ”Nu ropas det på bidrag” kände jag att detta är något som måste kommenteras. Man får börja med att vara tacksam att våra folkvalda politiker är så väl insatta och införstådda i hur både näringsliv och samhälle fungerar.

Jag är själv inte krögare men arbetar med redovisning och ser hur ekonomin ser ut för många företag. Jag tycker det är väldigt oförskämt att skriva en sådan artikel utan att vara påläst eller insatt i hur det fungerar i praktiken.

För det första så kostar den ölen i inköp snarare 21 kr/l men Bruno Landstedt kanske har alternativa inköpsställen än Systembolaget och bolag med partihandelstillstånd. För det andra så borde man kunna förstå att i en marknadsekonomi så säljer man inte varor och tjänster för inköpskostnaden då det inte är ekonomiskt hållbart.

Om man tar en restaurang som exempel såsom Bruno Landstedt gjort så har en normal restaurang 30-35 % i råvarukostnad (ölen och övriga varor) och en personalkostnad på 35-40 % (någon ska ju trots allt servera ölen) och så har de självfallet hyra, elkostnader och övrig overhead (någonstans ska ju ölen serveras) som uppgår till någonstans kring 20 %. Förutom dessa kostnader har man också avskrivningar, räntor på eventuella lån och så vidare. Det blir inte många kronor över och blir det något över ska det självfallet betalas skatt på det och inte enbart en gång utan två.

En gång när bolaget gör vinst och en gång när företagaren får ut vinsten då den vinsten inte är att likställa med den första hur märkligt det än låter, dubbelbeskattning underbart. Självklart har då företagaren även betalas mervärdesskatt på själva försäljningspriset vilket gör att 20 % av försäljningen bara avser en transaktionsskatt (mervärdesskatt) till Skatteverket.

Nu finns det självklart krögare som lyckats trots alla kostnader med att generera en vinst, de är få till antalet och sticker inte ut i förhållande till andra branscher. De flesta krogföretag är snarare levebrödsbolag där krögaren driver verksamheten enbart för att få ut en lön som i många fall är lägre än vad en normal anställning skulle ge men då arbetsmarknaden inte är så välkomnande mot alla så får man göra det man kan.

Många företag har påverkats av Covid-19 pandemin, vissa har haft positiv effekt medan många särskilt i besöksnäringen har haft en väldigt stor negativ inverkan. Detta är inget som de själva förorsakat utan är en följd av pandemin och något som de drabbats av. Dessa företagare har anställt medarbetare, betalat skatt och gjort rätt för sig i många år och bidragit till den välfärd vi har i Sverige idag genom de skatteintäkter de och alla andra genererat.

När nu några av dessa i mina ögon samhällsbärare drabbats extra hårt på grund av ryckigheten i de politiska besluten som gör att deras verksamheter utsätts för tvära kast från en dag till en annan och de inte får bedriva sina verksamheter på de premisser de startat och drivit sina företag då är det inte mer än rätt att Staten också kompenserar dem för detta och bistår dem i att överleva denna kris.

Jag har också alltid varit av uppfattningen att vi i Sverige visar solidaritet och hjälper de som behöver det, men det kanske inte gäller för alla?

  • Daniel Drottgren, auktoriserad revisor

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening