Stående: Karsten Bjärbo (KD) och Lars Björling (SfS). Sittande från vänster: Pernilla Bergqvist (L), Olov Holst (M) och Gill Brodin (C).Foto: Pressbild

Repliken: Med symbolpolitik som affärsidé

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gärna framstå som sanna förkämpar i miljö- och klimatdebatten. Den faktiska politiken visar dock att det mesta handlar om symbolpolitik och tomma ord, något som blev extra tydligt vid kommunfullmäktigemötet den 19 december.

Genom att begära en minoritetsåterremiss tvingar oppositionen nämligen de pendlare som vill kunna parkera och åka kollektivt till sina arbetsplatser, att fortsätta ta bilen samtidigt som man strider för att Sigtuna kommun ska utlysa ett lokalt klimatnödläge utan några som helst konkreta effekter.

Det återremitterade ärendet gällde införandet av avgifter på kommunens pendlarparkeringar. Något som görs efter att många kommuninvånare under lång tid kontaktat kommunen och dess politiker med vädjan om att något måste göras för att lösa parkeringssituationen vid stationerna.

Som den enda kommunen i närområdet längs ostkustbanan har vi fram till nu haft avgiftsfria parkeringar. Detta har lett till att kommunens pendlarparparkeringar varit fulla efter ca kl 08 på morgnarna, vilket tvingar en mängd invånare att ta bilen hela vägen till arbetet trots att de skulle vilja åka kollektivt. Upprepade mätningar har dessutom bl.a. visat att 35% av bilarna på vår parkering kommer från Knivsta. I Knivsta är parkeringen avgiftsbelagd och slutsatsen måste bli att Knivstaborna väljer att åka till Märsta för att parkera gratis.

Vi har under ett år tittat på olika lösningar för att komma till rätta med detta. Det första vi undersökte var om det gick att utfärda speciella parkeringstillstånd för boende i Sigtuna kommun.

Detta visade sig omöjligt av flera skäl, varav det helt avgörande är att det är olagligt. Pendlarparkeringarna i Märsta är nämligen planlagda som allmän platsmark och där får man inte diskriminera någon. Alla, oavsett bostadsort, har lika rätt till marken. Efter att ha uttömt alla andra möjligheter kvarstod bara att införa liknande avgifter som grannkommunerna. Införandet har ett enda syfte – att frigöra plats för de kommuninvånare som vill åka kollektivt, men idag inte kan eftersom det inte finns plats att parkera vid stationen. Upplever man att 20kr/dygn är för dyrt kommer man kunna parkera gratis lite längre bort (vid bussgaraget).

Genom återremissen ser nu S, MP och V till att dessa invånare måste fortsätta åka bil. Och man gör det enbart för att förhala beslutet, helt utan egna motförslag. Möjligen med undantag för önskan om ett lokalt klimatnödläge i Sigtuna kommun.

För S, MP och V handlar allt om symbolpolitik. För kommunledningen handlar det om att genomföra åtgärder som gör skillnad och förbättrar vardagen för kommuninvånarna på riktigt.

  • Olov Holst, gruppledare (M)
  • Gill Brodin, gruppledare (C)
  • Pernilla Bergqvist, gruppledare (L)
  • Karsten Bjärbo, gruppledare (KD)
  • Lars Björling, gruppledare (SfS)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening