Foto: Pixabay

Repliken: Du kan fortsätta dammsuga, Karsten

Karsten Bjärbo och Kristdemokraterna är dåligt pålästa när de påstår att det är elbrist i Sverige.

Sverige har historiskt stora elöverskott. Sedan 2010 har vi gått från en nettoimport på 2 TWh till en nettoexport på 25 TWh. Det motsvarar konsumtionen i Lettland, Litauen och Estland tillsammans. Sverige har bland de lägsta elpriserna i Europa vilket gör att många stora effektkrävande företag etablerar här.

Bjärbo undrar hur Sverige ska kunna utvecklas som industrination utan mer kärnkraft. Det behövs inte, det förnybara har redan segrat. Nu handlar det om energieffektivisering och att främja och investera i lösningar som gör elsystemet mer flexibelt.

Kristdemokraterna kallar sig garant för fossilfri och leveranssäker el och drömmer om fler kärnkraftverk. Bjärbo vill låta marknaden avgöra hur den nödvändiga utbyggnaden ska gå till. Det har marknaden redan gjort. Det finns inget kärnkraftsförbud i Sverige. Det är inte regeringen som har fattat beslut om att Ringhals ska stängas, det beslutet har fattats av Ringhals ägare.

Det stämmer dock att det är kapacitetsbrist i svenska elnät. Det gör att vi importerar el några enstaka dagar per år när det är som kallast, då huvudsakligen fossilfri el från Norge. Kapacitetsbristen har däremot ingenting med stängningen av kärnkraftverk att göra, den beror på att stamnätet inte är dimensionerat för den omfattande elektrifiering som pågår.

Fler kärnkraftverk löser inte några leveransproblem. Två nya reaktorer skulle kosta minst 200 miljarder kronor, det skulle bli en radikal höjning av elpriset. Vem ska betala Kristdemokraternas nya kärnkraftverk?
Sveriges befintliga kärnkraftverk är omoderna och behöver rustas upp, vilket kräver enorma investeringar. Ringhals ägare valde att lägga ned i stället för att investera i gammal och farlig teknik.

Det räcker med några kalla vinterdagar för att Kristdemokraterna ska stänga av dammsugaren och ropa efter föråldrad teknik. Fortsätt dammsuga, Karsten – men gör också läxan att ta reda på fakta och anpassa er politik efter verkligheten och framtiden.

I skrivande stund exporterar Sverige 2 400 MW. Vi ska vara stolta över att Sverige bidrar med så mycket fossilfri el till våra grannländer.

  • Jan Franzén och Tove Björlin, Miljöpartiet de gröna Sigtuna

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening